Cine au fost cei mai tineri conducători din istorie? Cel mai tânăr avea 6 zile când a fost înscăunat!

20.10.2020
Cine au fost cei mai tineri conducători din istorie? Cel mai tânăr avea 6 zile când a fost înscăunat!

Cei mai tineri conducători din istorie. A fi liderul unei societăți nu este o sarcină ușoară. De-a lungul istoriei, sunt nenumărate exemple care dovedesc că moștenirea lăsată de părinți poate fi o adevărată povară. Mulți regi ai lumii au fost înscăunați, din cauza conjuncturilor nefavorabile încă de când erau copii, fapt pentru care rudele sau apropiații acestora au preluat îndatoririle, pentru o vreme.

Maria Stuart (1542-1587), fosta regină a Scoţiei

Deși pare greu de crezut, Maria Stuart a avut doar 6 zile când a urcat pe „tronul” Scoției. Drept urmare, mama acesteia a preluat toate responsabilitățile regale, iar fata și-a făcut studiile în Franța. Ulterior, Maria a revenit în Scoția, însă a plecat în Anglia, după ce soțul i-a fost asasinat, sperând să obțină protecție din partea verișoarei sale, Regina Elisabeta I. Din nefericire pentru ea, acest lucru nu s-a întâmplat și a fost încarcerată 18 ani în Turnul Londrei, după care fosta regină a Scoţiei a fost executată prin decapitare, la vârsta de 44 de ani, fiind acuzată de complot pentru asasinarea verişoarei sale.

Maria Stuart, fosta regină a Scoţiei

Ţarul Ivan cel Groaznic al Rusiei (1530-1584)

Ivan a preluat „tronul” de la tatăl său care a fost ucis, în anul 1533, pe când avea doar 3 ani. Ulterior, la câțiva ani băiatul a rămas orfan, murind și mama sa. Ivan a fost crescut de un grup de aristocrați, fiind lăsat izolat și flămând mai tot timpul. La vârsta de 16 ani, băiatul i-a chemat pe toți aristocrații care l-au crescut, iar pe unul dintre ei l-a aruncat într-o haită de câini de vânătoare, fiind devorat de viu. Ivan a crescut, a devenit țar, iar istoria ne spune că a fost unul dintre cei mai duri lideri ai lumii.

Ţarul Ivan cel Groaznic

Regele Oyo al Ugandei

Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi IV conduce regatul Tooro din Uganda și a fost încoronat în 1995, la vârsta de 3 ani. La ceremonie, acesta a stat pe un tron în miniatură și s-a jucat cu jucării până când s-a plictisit. Ulterior, și-a dat coroana jos și s-a dus în brațe la mama lui. Băiatul a ajuns la 25 de ani și este încă rege. A colaborat cu Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în mai multe campanii referitoare la SIDA.

Regele Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi IV

Regina Isabella a II-a a Spaniei (1830-1904)

Isabella a fost numită regină la vârsta de 3 ani, imediat după moartea tatălui ei. Fetița a trăit într-o perioadă zbuciumată, fiindcă spaniolii doreau ca unchiul acesteia, Carlos, să fie rege. Isabella a fost încoronată oficial la vârsta de 13 ani, iar în urma unei răscoale, aceasta a fost exilată la Paris.

Regina Isabella a II-a

Ioan I al Franţei 

Ioan s-a născut în 1366 și a devenit rege la câteva luni după naștere, fiindcă tatăl său a murit. Din păcate, a decedat și el 5 zile mai târziu şi unii speculează că unchiul lui John, cel care i-a succedat pe tron, l-a otrăvit pe copil.

Regele Mihai I al României

Mihai 1 a fost fiul regelui Carol al II-lea şi a reginei Elena și s-a născut la Sinaia. Acesta a devenit rege al României la vârsta de 6 ani, în anul 1927. Bunicul său, regele Ferdinand I, murise, iar tatăl său, regele Carol al II-lea, renunţase la tron. Deoarece era minor, s-a format o regenţă alcătuită din principele Nicolae (unchiul lui Mihai), patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie (ulterior, Constantin Sărăţeanu). În anul 1930, tatăl său, Carol al II-lea, se întoarce în ţară şi îşi reia drepturile regale, în timp ce Mihai rămâne urmaş la tron.

Regele Mihai I

Foto: ro.wikipedia.org și historia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot