Cine e personalitatea care a dat numele celor mai multe localități din România?

09.03.2023
Cine e personalitatea care a dat numele celor mai multe localități din România?

Numele multor localități din România a fost schimbat, de-a lungul timpului, în funcție de regimul de guvernare. Astfel că multe sate au fost botezate după numele unor personalități istorice. În mod surprinzător, însă nu există nicio localitate cu numele unei femei care a scris istorie pe aceste meleaguri.

Potrivit datelor oficiale obținute de libertatea.ro, 146 de localități poartă numele unor personalități care au scris istorie, într-un fel sau altul, în spațiul carpato-danubiano-pontic. Se pare că autoritățile române, indiferent de vreme, au o reticență față de femeile importante care au trăit la noi în țară, fiindcă nu există niciun sat sau oraș cu numele unei doamne. Trebuie precizat însă că un sat a fost denumit „Regina Maria” însă el se află în Republica Moldova și nu în România.

Personalitatea istorică care dă cele mai multe nume de localități

De-a lungul timpului, multe sate și orașe din România și-au schimbat numele, preluând denumirea unor personaje istorice masculine și, în mod surprinzător, niciuna feminină. Același lucru este valabil și când vine vorba de denumiri de sfinți, unde singura localitate care are un nume feminin se găsește în Caraș-Severin, Sfânta Elena.

Trebuie precizat că mai există localități cu nume feminine în țară, care însă nu au fost personalități istorice. De exemplu, localitatea Baba Ana, din județul Prahova, sau localitatea Vrâncioaia, din județul Vrancea. Se spune că, în acest ultim caz, numele a fost preluat de la o anume Tudora Vrâncioaia, care l-ar fi găzduit la un moment dat pe celebrul Ștefan cel Mare. Povestea, însă, este mai mult o legendă decât o realitate.

Personalitățile istorice care dau numele celor mai multe localități din România sunt Alexandru Ioan Cuza și Tudor Vladimirescu. Nu mai puțin de 11 sate sau reședințe de comună sunt denumite după numele lor. Cei doi sunt urmați în clasament de către Nicolae Bălcescu și Mihai Viteazul, care dau numele la zece localități fiecare. Ultimul loc pe podium este deținut tot de două personalități: Ștefan cel Mare și Mihail Kogălniceanu. Nu mai puțin de 9 sate sunt denumite după numele lor.

O situație incredibilă o reprezintă cazul lui Tudor Vladimirescu, care dă denumirea la 11 localități în 10 județe, însă nu și în cel natal. Localitatea în care acesta s-a născut, în județul Gorj, se numește Vladimir și nu Tudor Vladimirescu, așa cum s-ar aștepta toată lumea.

Foto: magstick.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot