Cine este, de fapt, George Soros, inamicul tuturor statelor? Ce a spus despre implicarea sa în Revoluția din 1989?

de: Claudiu Petrișor
20 02. 2025
george_soros
George Soros

George Soros (95 de ani) este o figură polarizantă, una care provoacă sentimente intense de iubire și ură în rândul publicului global. Este un nume care apare frecvent în discuțiile politice și economice, fiind adesea asociat cu teorie ale conspirației, critici virulente și, nu în ultimul rând, cu influența asupra guvernelor și instituțiilor internaționale. Dar cine este, de fapt, George Soros, și de ce este adesea considerat „inamicul tuturor statelor”?

Un început modest și o ascensiune extraordinară

George Soros s-a născut în 1930 în Budapesta, Ungaria, într-o familie evreiască. Acesta a supraviețuit în timpul regimului nazist, o experiență care l-a marcat profund. După al Doilea Război Mondial (1939-1945), a emigrat în Anglia, unde a studiat la Universitatea din Londra, iar ulterior s-a mutat în Statele Unite ale Americii. Aici, a început să își construiască o carieră de succes în domeniul financiar. Soros este cunoscut în primul rând pentru activitatea sa în domeniul speculațiilor financiare, având o avere estimată la zeci de miliarde de dolari.

A câștigat UN MILIARD de DOLARI într-o singură zi

Unul dintre cele mai faimoase momente din cariera sa a fost în 1992, când a „sparat Banca Angliei”, speculând corect asupra devalorizării lirei sterline și câștigând 1 miliard de dolari într-o singură zi. Aceasta l-a consacrat ca un geniu al piețelor financiare, dar și ca o figură controversată, despre care s-au spus și scris multe lucruri, atât pozitive, cât și negative.

Soros și filantropia: o armă a influenței

În afacerea sa financiară, Soros a acumulat o sumă impresionantă de bani, dar, poate la fel de mult, este cunoscut și pentru activitățile sale filantropice. Prin Open Society Foundations, organizația pe care a înființat-o în anul 1993, Soros a finanțat diverse inițiative care promovează drepturile omului, democrația și transparența guvernamentală, în special în regiunile unde aceste principii sunt subminate sau ignorate.

Totuși, implicarea sa în politică și în susținerea unor cauze care contravin intereselor unor guverne autoritare i-a adus o reputație de „revoluționar global”. În multe cazuri, Soros a fost acuzat de diverse regimuri politice că ar manipula alegeri și guverne pentru a-și impune propriile viziuni asupra lumii, ceea ce i-a adus o serie de critici severe, mai ales din partea liderilor care sunt mai puțin favorabili valorilor liberale.

Soros, „inamicul tuturor statelor”? Teorii ale conspirației și realități politice

De-a lungul decadelor, George Soros a devenit un țap ispășitor pentru mulți care îl consideră responsabil pentru destabilizarea regimurilor politice din diverse colțuri ale lumii. Conform unor teorii ale conspirației, Soros ar fi o forță care controlează politica globală, fiind acuzat că influențează alegerile, provoacă crize economice și chiar inițiază conflicte interne în diverse țări prin intermediul fundațiilor sale și al organizațiilor non-guvernamentale.

Criticii îl consideră adesea un „instigator” al mișcărilor de protest din țări cu regimuri autoritare, de la Ungaria și Polonia, la Ucraina și Venezuela. De exemplu, în timpul protestelor din Ucraina din anul 2014, care au dus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici, Soros a fost acuzat de unii lideri de la Moscova că ar fi orchestrat mișcările de protest, dorind să își impună influența asupra regiunii. În mod similar, în diverse țări din Europa de Est sau America Latină, acțiunile sale au fost considerate ca fiind o formă de „colonizare” politică.

Totodată, unii îl acuză pe Soros de manipularea piețelor financiare globale, în beneficiul propriei sale averi și al intereselor sale politice. Aceste teorii sunt alimentate de succesul său în speculațiile financiare, dar și de relațiile sale cu instituții internaționale precum FMI sau Banca Mondială, care, în viziunea criticilor, ar fi favorizat tranziția către economii de piață în fostele state comuniste, adesea cu efecte devastatoare asupra populației.

Soros, principalul țap ispășitor

Cu toate că există o serie de critici legitime cu privire la influența sa globală, este important să ne amintim că George Soros nu este singurul finanțator sau influent care joacă un rol semnificativ pe scena globală. Cu toate acestea, faptul că ideile sale și intervențiile politice adesea se contrazic cu regimurile autoritare face ca figura sa să devină un simbol al opresiunii pentru aceștia.

S-a spus că Soros s-a implicat și în Revoluția din România din anul 1989. Întrebat dacă s-a implicat în înlăturarea regimului comunist în anul 1989, Soros a declarat: „Nu am fost implicat. Am venit aici după înlăturarea lui Ceaușescu, am venit în ianuarie 1990, cred că am fost sosit cu primul avion care a aterizat în București”

Sorosiștii, dușmanii lui Georgescu

Călin Georgescu anunță că, în prima zi ca președinte, va interzice întreaga rețea Soros în România. „Din punctul meu de vedere, în prima zi oficială, toată rețeaua Soros va fi interzisă personal de către mine. (…) Se cunosc, îi știm deja. Lucrurile sunt foarte clare si este important, însă, că acest cancel culture, doamna Alexandrescu, n-a venit pe un teren viran. În momentul in care distrugi educația unui popor, ai țara în mână”, a declarat Geogescu la Realitatea Plus.

Vezi ce spune Soros despre România!