Cine este hacker-ul care a furat de la bogați și a dat săracilor?

26.10.2020
Cine este hacker-ul care a furat de la bogați și a dat săracilor?

Hamza Bendelladj s-a născut în 1988, în Tizi Ouzou, și este un ciber-criminal algerian care poartă numele de cod BX1, fiind poreclit „Smiling Hacker” (hacker-ul zâmbitor). Hamza este un poliglot care vorbește cinci limbi și s-a folosit de cunoștințele sale lingvistice, pentru a extrage bani, din conturi străine, aproape peste tot în lume. Acest lucru a dus la o căutare internațională care a durat 5 ani.

Aflat pe lista „Top 10 – cei mai căutați hackeri din lume”

Hamza Bendelladj a fost în top 10 cei mai căutați hackeri de către Interpol și FBI, pentru că ar fi deturnat zeci de milioane de dolari de la mai mult de două sute de instituții financiare americane și europene, prin intermediul unui virus informatic, numit „SpyEYE Botnet”, care a infectat peste 60 de milioane de computere din întreaga lume (în mare parte din Statele Unite). Acesta a dezvoltat virusul împreună cu complicele său rus Aleksandr Andreivich Panin, alias „Gribodemon”, pentru a fura informațiile bancare stocate pe computerele infectate. De asemenea, Hamza a piratat site-ul oficial al Guvernului israelian.

Cum a fost arestat Hamza Bendelladj?

După o urmărire de 3 ani, Hamza Bendelladj a fost arestat pe 8 ianuarie 2013 de poliția thailandeză, în timp ce făcea o escală la Bangkok, aflându-se în tranzit între Malaezia și Egipt. Acesta nu s-a opus arestării. El și-a luat rămas bun de la familie în timp ce a fost arestat, iar soția și fiica lui și-au continuat călătoria în Egipt, fără el. Hamza a primit porecla de „hacker-ul zâmbitor” datorită zâmbetului de pe față în timpul prezentării sale în mass-media. De asemenea, în toate fotografiile care i-au fost făcute după arestare acesta a zâmbit. El a fost extrădat, în mai 2013, în Statele Unite. A fost judecat la Atlanta, unde a pledat vinovat pe 25 iunie 2015. Instanța americană l-a condamnat, pe 20 aprilie 2016, la 15 ani de închisoare și 3 ani de probă.

Hamza Bendelladj ar fi donat o mare parte din banii furați organizațiilor de caritate palestiniene. Acesta este o versiune a modernului Robin-Hood și este un erou în țara sa de origine, Algeria.

Bendelladj, condamnat la moarte?

În 2015, un website tunisian a postat un zvon că Bendelladj ar fi fost condamnat la moarte. Această informație s-a răspândit pe rețelele de socializare din Algeria și mai multe grupuri de sprijin Facebook au fost create pentru a-l susține. Drept urmare, a fost lansată o petiție prin care se cerea Ministerului Algerian de Afaceri Externe și președintelui Barack Obama să intervină pentru eliberarea sa. Ambasadorul SUA în Algeria, Joan A. Polaschik a scris pe contul său de Twitter: „infracțiunile informatice nu sunt infracțiuni capitale și nu sunt pedepsite cu pedeapsa cu moartea„. Bendelladj nu a primit pedeapsa cu moartea și va trebui să execute doar 15 ani de închisoare.

Foto: bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot