Astfel s-ar putea întreba cei care nu au împlinit astăzi vârsta majoratului. Este același lucru cu Moș Crăciun? Era la fel de darnic?
Asemeni arhicunoscutului Moș Crăciun, Moș Gerilă este un personaj legendar. Acesta are origini rusești și a fost introdus în țările cu influență sovietică așa cum a fost și România până în anul 1989. Într-un articol intitulat „Dialog de Crăciun” și publicat în „Scânteia” în anul 1950, autorul făcea succint trecerea de la Moș Crăciun la Moș Gerilă: „De anul acesta, Crăciunul nu va semăna cu altele şi aceasta o ştiu toţi aceia care se călăuzesc după steaua ce suie în fiecare seară pe cerul mare al Moscovei”.
Odată cu transformarea lui Moș Crăciun în Moș Gerilă au suferit o modificare și lucrurile adiacente. Astfel, arhicunoscutul brad de Crăciun a devenit brusc Pom de iarnă și sărbătorile de Crăciun au primit denumirea de sărbători de Iarnă.
Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Gerilă venea la copiii cuminți în ultimele nopți din an, adică pe 30 sau 31 decembrie.
La școală, elevii învățau poezii făcute special pentru Moș Gerilă. Iată cum suna una dintre acestea: “Mos Gerila toti îmi spun/ Că esti darnic si esti bun/ Dar sa stii mai din’ainte /C-am fost baiat cuminte/ Si mai spun asa sa stii/ Ca eu nu-ti cer jucarii/ Cum ti-ar cere alti copii./ Insa nu m-as supara / Daca tot mi-ai da ceva””
Născut în anul 1950, laicul Moș Gerilă al României nu a trăit decât 39 de ani, întrucât a murit odată cu asasinarea cuplului Ceaușescu și căderea regimului comunist, chiar pe data de 25 decembrie.