Elena Ceaușescu și-a pus secretara să-i citească în cafea înainte să moară. Ce veste a primit dictatoarea?

13.09.2023
Elena Ceaușescu și-a pus secretara să-i citească în cafea înainte să moară. Ce veste a primit dictatoarea?

Nicolae și Elena Ceaușescu nu au ținut cont de nimeni și de nimic și au condus România așa cum au dorit. Moartea acestora a fost una tragică, însă se pare că a fost prevestită cu mult timp înainte să aibă loc, în 1989. Cum a fost posibil așa ceva?

Soții Ceaușescu știau că vor muri tragic?

În jurul morții cuplului dictatorial există două teorii distincte. Prima ipoteză are legătură cu Spitalul Brâncovenesc, pe care Nicolae Ceaușescu a dat ordin să fie dărâmat pentru a ridica Palatul Parlamentului. Se spune că atunci când Safta Brâncoveanu a pus placa de zidire a acestui spital a blestemat ca nimeni să nu distrugă această clădire, iar cel care o va face să moară în zi de sărbătoare, atât el, cât și familia lui.

Cea de-a doua teorie face referire la secretara Elenei Ceaușescu de la ICECHIM, care i-ar fi prevestit în cafea acesteia despre moartea violentă, nu înainte de a se înălța deasupra unei mulțimi de pe o casă mare. Cu toții știm cursul evenimentelor care au avut loc în perioada 22-25 decembrie 1989, cu fuga soților Ceaușescu, cu elicopterul, de pe clădirea Comitetului Central al Partidului Comunist Român și executarea acestora de un pluton în ziua Crăciunului, 25 decembrie.

Occidentul presimțea că Nicolae Ceaușescu va fi executat

Ba mai mult, în perioada anilor 1980, în presa din Occident, apăreau articole care susțineau că Nicolae Ceaușescu nu va avea o soartă ușoară, având în vedere cât de greu o ducea populația. Ideea principală era că acesta are două opțiuni să demisioneze sau să rămână în funcție până va fi asasinat.

Astfel, la 2 aprilie 1989, deci cu aproximativ opt luni, înainte de Revoluția din decembrie, ziarul ”Micro Magazin” din New York publica articolul: ”În România, condițiile pentru o revoluție populară sau pentru o schimbare deosebită sunt mai coapte ca oricând!”, semnat de către scriitorul, poetul, publicistul, dramaturgul și artistul plastic Cristian Petru Bălan, în prezent, membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. În articol, acesta spunea că regimul va fi înlăturat prin lupte de stradă, iar cuplul dictatorial va sfârși executat, scriu cei de la evz.ro.

În data de 4 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a mers pentru ultima dată la Moscova pentru a se întâlni cu Mihail S.Gorbaciov. Liderul comunist de la București dorea ca statele socialiste să se întrunească anul următor la noi în țară, având în vedere situația tensionată pe plan internațional. Teoretic și practic, Ceaușescu simțea că îi fuge preșul de sub picioare și a cerut ajutorul liderului rus. Replica lui Gorbaciov a fost: ”vom trăi și vom vedea”, ceea ce în rusă se spune ” jiviom i vidiom”.

Restul este istorie, fiindcă Nicolae și Elena Ceaușescu au fost capturați și executați în data de 25 decembrie 1989.

Foto: capital.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot