Cine poate deschide procedura succesorală? Ce acte trebuie pentru succesiune?

13.07.2020
Cine poate deschide procedura succesorală? Ce acte trebuie pentru succesiune?

Procedura succesorală și actele necesare. Deschiderea procedurii succesorale presupune moartea unei persoane, care poate fi o neplăcere pentru unii, însă o mare bucurie pentru alții. Cu alte cuvinte, succesiunea înseamnă împărțirea bunurilor între moștenitorii persoanei decedate. Trebuie specificat că ordinea în care se împart bunurile materiale este reglementată de Codul Civil.

Cine poate deschide procedura succesorală?

Potrivit legii în vigoare, copiii naturali și soțul sau soția decedatului sunt cei care moștenesc bunurile acestuia. În egală măsură, copilul nenăscut este și el considerat moștenitor. Totodată, moștenitorii care au același grad de rudenie primesc părți egale din bunuri. Un caz mai rar este atunci când persoana moartă nu are soț/soție, descendenți sau alte rude, astfel toate bunurile acesteia trec în proprietatea statului.

Cum deschizi o procedură succesorală?

Pentru ca o procedură succesorală să fie deschisă, ea trebuie făcută la biroul notarial a cărui activitate aparține de circumscripția judecătoriei unde persoana decedată a avut ultimul domiciliu. Trebuie știut că această procedură este valabilă doar dacă moștenitorii se înțeleg între ei și nu își contestă calitatea.

Dacă moștenitorii nu se înțeleg între ei, notarul public nu poate realiza cererea de succesiune, astfel situația poate fi rezolvată decât de instanțele judecătorești. De asemenea, atunci când se realizează procedura de succesiune pe lângă actele necesare este nevoie și de doi martori din afara familiei, cu vârsta minimă de 18 ani, care să nu fie puși sub interdicție, care să știe date personale despre defunct și care să fie la curent cu numărul moștenitorilor și calitatea acestora.

Care sunt documentele necesare?

Procedura succesorală poate fi deschisă imediat după decesul persoanei. Dacă trec mai mult de doi ani de la moarte, costurile pentru deschiderea acestei proceduri sunt mai mari.

Pentru deschiderea succesiunii ai nevoie de următoarele acte în original:

Pentru a dovedi că bunurile au fost în proprietatea persoanei decedate trebuie să prezinți la procedura succesorală următoarele acte în original:

Procedura de succesiune este una complexă, iar de ce le mai multe ori se ajunge în fața instanțelor judecătorești. În cazul în care situația este satisfăcătoare pentru toți moștenitorii, ea poate fi finalizată de către un notar public.

Foto: notariatstoica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot