Cine și cum trimite mesajele Ro-Alert?

22.09.2021
Cine și cum trimite mesajele Ro-Alert?

De câțiva ani, în România a fost introdus un sistem de avertizare a populației în caz de calamități și nu numai. Acesta se numește Ro-Alert și se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Prin intermediul Ro-Alert, autoritățile îi anunță pe români că sănătatea, integritatea sau viața lor ar putea fi pusă în pericol.

Sistemul intră în acțiune și trimite atenționări cetățenilor în cazul unor fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Cine trimite mesajele Ro-Alert?

Sistemul Ro-Alert funcționează prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și beneficiază de suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Astfel, atunci când există un fenomen care poate pune în pericol viața unei comunități operatorul sistemului trimite un mesaj de avertizare populației din zona respectivă, având la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta regiunea în care trebuie transmisă avertizarea.

Sistemul se bazează pe tehnologia Cell Broadcast, care permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile din aria de selecționată. Trebuie specificat că, sunt protejate datele cu conținut privat, iar numele și numărul de telefon ale utilizatorilor de telefoane mobile nu sunt necesare.

Este bine de știut că o persoană care a primit pe telefon un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași text.

Sistemul Ro-Alert se folosește de infrastructura operatorilor de telefonie mobilă din România pentru a transmite mesajul către populație, însă poate apela și alte mijloace capabile de a difuza mesaje de avertizare a populației, precum radioul, televiziunea, etc.

Cum sunt trimise mesajele Ro-Alert?

Operatorul sistemului Ro-Alert se folosește de rețele publice de comunicații mobile din România, Vodafone, Orange, Telekom și RCS&RDS.

Textele trimise funcționează pe toată suprafața României, acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G, și nu se percep costuri sau taxe suplimentare pentru a beneficia de aceste informații.

Mesajele diferă ca aspect în funcție de telefon, însă textul va fi la fel pentru cetățenii avertizați dintr-o anumită zonă. Textele Ro-Alert vă vor indica informații despre situația de urgență produsă, durata de manifestare, măsurile minimale de protecție, instituția care trimite mesajul de avertizare și, dacă este necesar, unde să vă informați pentru mai multe detalii.

Mesajul Ro-Alert va apărea automat pe ecranul telefonului, atunci când este trimis, având un sunet de avertizare unic.

Există situații când mesajele nu sunt primite, însă din următoarele motive:

Autoritățile române recomandă persoanelor, din zona avertizată, care întâmpină probleme să sune la 112.

Foto: Youtube.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot