E clar! Nu ai copilărit în comunism dacă nu ai văzut măcar o dată o carpetă cu faimoasa scenă a răpirii din Serai. Cine sunt personajele din imaginea cu pricina și de ce se afla aceasta pe toți pereții zugrăviți cu calciu din perioada comunistă?
„Răpirea din Serai” (conform titlului original „Die Entführung aus dem Serail”) este o operă a cărei muzică a fost scrisă de celebrul compozitor Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).
Acțiunea celebrei opere are loc în Turcia. Primul act se desfășoară în palatul sultanului otoman Selim Pașa (1566-1574), acolo unde se află închise Constanța și camerista ei, Blonda. La palat, apare Belmonte, un nobil spaniol, iubitul Constanței. Ajutat de iubitul Blondei pe nume Pedrillo, acesta are un plan să le elibereze pe fete.
De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?
Astfel, cei patru pun la cale un amplu plan de evadare, iar fuga lor din palat are loc în actul al III-lea și este exact momentul surprins pe carpeta care s-a aflat ani buni în casele a mii de români. În celebra imagine este reprezentată Constanța în brațele lui Belmonte, ambii aflându-se pe un cal alb. În spatele lor se poate vedea Pedrillo alături de camerista Constanței, aceștia din urmă călărind un armăsar de culoare neagră.
De unde vine expresia „o întorci ca la Ploiești”?
Din păcate pentru ei, cei patru fugari sunt capturați de către Selim Pașa și de căpetenia ienicerilor. În cele din urmă, sultanul Selim Pașa este impresionat de iubirea grandioasă dintre Constanța și Belmonte și decide să le redea libertatea tuturor protagoniștilor.
Premiera absolută a operei „Răpirea din Serai” a avut loc pe data de 16 iulie 1782, la „Teatrul National” din Viena. Muzica a fost scrisă de Mozart pe un libret de Stephanie Gottlieb, care a revizuit textul operei cu același titlu, scrisă inițial de Christoph Friedrich Bretzner.