Cine trebuia să fie regina României, în locul reginei Elisabeta?

de: Sorin Florea
04 03. 2022
carol
Carol I al Romaniei

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a avut o domnie de 48 de ani, timp în care a obținut independența țării și a redresat economia acesteia. Acesta a fost căsătorit cu Elisabeta, cea care a devenit regina țării noastre, însă a fost la un pas să aibă altă soție. 

Cu cine trebuia să se căsătorească Carol I?

Umberto, cel care avea să devină regele Italiei, a avut o carieră în armată, participând la numeroase bătălii. Inițial, acesta trebuia să se căsătorească cu Arhiducesa Mathilde a Austriei, însă aceasta a murit la vârsta de 18 ani, în urma unui accident. Drept urmare, Umberto I s-a însurat cu verișoara sa primară, Margherita Teresa Giovanna.

Nu multă lume știe, însă Margherita, această prințesă de Savoia, se afla pe lista posibilelor pretendente ale lui Carol I al României. Acestuia i se căuta, la acea vreme, o soție printre prințesele frumoase ale Europei. Se pare că drumurile celor doi au fost separate, fiecare având soarta lui.

Umberto I și-a oficializat relația cu verișoara sa Margherita Teresa Giovanna, Prințesa de Savoia pe 21 aprilie 1868. Un an mai târziu, Carol I s-a căsătorit cu Elisabeta de Neuwied pe data de 3 noiembrie 1869.

Cât de frumoasă era Margherita?

Umberto şi Margherita s-au căsătorit pe 12 aprilie 1868 şi au avut un copil, Victor Emmanuel, prinț de Napoli. Căsătoria nu a fost una foarte reușită, regele având numeroase infidelități, însă în ochii publicului cei doi au păstrat aparențele și prestigiul monarhiei. Potrivit datelor istorice, relațiile conjugale ale celor doi s-au rupt după 2 ani de la mariaj, de aceea cuplul regal nu a mai avut copii.

Margherita a fost o femeie frumoasă și generoasă, fiind un adevărat exemplu de corectitudine în rândul supușilor săi. Aceasta a călătorit mult în provinciile italiene, unde era fascinată de obiceiurile și tradițiile locale. Ea se îmbrăca de fiecare dată în costumele populare din zona vizitată, fapt care a dus la creșterea popularității monarhiei.

Regina Margherita a Italiei a fost o femeie cochetă, care avea o slăbiciune pentru perle, pentru că întotdeauna avea un șirag sclipitor cu aceste pietre prețioase în jurul gâtului.

După ce soțul ei a fost asasinat, fiul ei Victor Emmanuel a urcat pe tron la vârsta de 30 de ani, împreună cu soția sa care a devenit regină, Elena de Muntenegru. În calitate de regină mamă, Margherita a făcut un pas în spate, însă a rămas activă în viața publică.

Spre deosebire de majoritatea naționaliștilor, regina mamă Margherita s-a opus Primului Război Mondial, iar după ce a izbucnit conflagrația a transformat una dintre reședințele ei în spital și s-a angajat activ în cadrul Crucii Roșii. După ce războiul s-a încheiat, Margherita s-a temut că valul revoluționar socialist din est va duce la sfârșitul monarhiei italiene. Acest lucru, combinat cu naționalismul ei destul de pronunțat, a determinat-o să sprijine regimul fascist al lui Benito Mussolini, deși nu și-a exprimat niciodată în mod explicit adeziunea față de el, potrivit dosaresecrete.ro.

Regina Margherita Teresa Giovanna a murit pe 4 ianuarie 1926, la vârsta de 74 de ani. Trupul neînsuflețit a fost înmormântat alături de regele Umberto, în Panteonul din Roma.

Foto: wikipedia.org