„Regina a murit în liniște la Castelul Balmoral în această după-amiază”, a anunțat în cursul zilei de 8 septembrie 2022 Casa Regală a Marea Britanii. Decedată la vârsta de 96 de ani, s-a încheiat o etapă majoră din istoria monarhiei britanice. La fel ca predecesorii săi, dogmele regale spun că moștenitorii direcți sunt primii născuți. Prințul de Wales, Charles devine astfel Rege al Marii Britanii, Charles al III-lea. Tronul regalității din insulă este stabilit pentru următoarele generații. Cine urmează la tron după Regele Charles al III-lea?
La data de 14 noiembrie 1948 se naște fiul cel mare al cuplului regal dintre Regina Elisabeta a II-a și Ducele de Edinburgh, numit Charles Philip Arthur George. Este primul moștenitor de tron regal care nu a susținut o educație acasă, primul care a obținut o diplomă universitară și unul dintre puținii care au avut de-a lungul vieții o imagine media strălucită, cu mici abateri.
După finalizarea studiilor servește în Forțele Aeriene Regale până în anul 1976. În anul 1981 atenția media se îndreaptă către căsătoria acestuia cu Lady Diana, viitoarea Regină, cu care a avut doi fii, Prințul William și Prințul Harry. 15 ani mai târziu aceștia decid să divorțeze din cauza relațiilor extraconjugale pe care media le-a tratat cu o foarte mare atenție. Lady Diana a murit în anul 1997 în urma unui accident de mașină la Paris. În anul 2005, Prințul de Wales, Charles, se căsătorește cu partenera sa, Camilla Parker Bowles, cea cu care avea o relație încă din timpul căsniciei.
În timpul în care a servit ca Prinț de Wales, Charles și-a asumat sarcinile oficiale în numele Reginei Elisabeta a II-a. A fondat organizații de caritate, sponsorizează activ fundații și este președinte sau membru pentru mai mult de 400 de organizații.
Implicarea în politică îl găsește pe viitorul Rege ca fiind un ecologist, susținând activ politici pentru agricultura ecologică sau acțiuni împotriva schimbărilor climatice. Începând cu data de 8 septembrie 2022, Prințul de Wales, devine Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și 14 regiuni a Commonwealth.
Ordinea succesiunii în monarhie este bine stabilită de secole. Moștenitorii direcți sunt primii născuți ai cuplului regal. Regina Elisabeta a II-a a reprezentat totuși o anomalie. Cursul istoriei ar fi trebuit să fie total diferit.
În 1936, după ce a domnit mai puțin de un an, Edward al VIII-lea devine primul monarh englez care a abdicat voluntar de la tron. Acesta a decis să abdice după ce guvernul și publicul britanic i-au condamnat decizia de a se căsători cu o femeie divorțată, pe nume Wallis Warfield Simpson. După decizia de abdicare, pe data de 11 decembrie 1936, fratele cel mic devine Regele George al VI-lea. Regele George al VI-lea este tatăl Reginei Elisabeta a II-lea.
Viitorul succesor al coroanei este fiul Regelui Charles al III-lea, Prințul William, nepotul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a. După moartea viitorului Rege William, pe tron va urca Prințul George de Cambridge, fiul acestuia.
Foto: Depositphotos.com