Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok că Bacalaureatul l-a susţinut acum 38 de ani, când a terminat liceul şi l-a a luat cu media 7.03. Site-ul shtiu.ro îți prezintă cinci politicieni care au luat note mai mari decât Ciolacu.
George Simion, liderul AUR, a susținut ”examenul maturității” în anul 2005. Simion a susținut probă orală la limba franceză unde a obținut nota 10, dar și la limba română unde nota a fost tot maximă, adică 10. La probele scrise, Simion a luat 9 la limba română, 9.55 la istorie și 9.60 la engleză. La proba de sport, evident, 10. Media totală? 9.69
Mircea Geoană, cel care și-ar dori să-i învingă în cursa prezidențială pe Ciolacu și Simion, câștigă detașat cursa Bacalaureatului. Fostul lider al PSD a obținut nota 9.80 la „Examenul maturității”. O adevărată performanță, mai ales că Geoană a dat examenul în 1976.
Maria Grapini, recunoscută pentru faptul că era unul dintre cei mai mari dușmani ai limbii române s-a descurcat suprinzător de bine la BAC. Deși aceasta este, la bază, inginer textilist, la BAC a obținut, conform propriilor declarații, nota 9.80.
Rareș Bogdan a avut și el o medie peste 9.50. În anul 2018, liderul PNL a scris un mesaj referitor la notele sale obținute la BAC: „Îmi amintesc de nopti nedormite, de emotii peste emotii, de stresul meu si al familiei mele, de zilele acelea calduroase de iunie 1994… Dadeam BAC-ul. Am invatat, am invatat, am invatat si am luat si cu ajutorul Bunului Dumnezeu, patru note de 10 si un 8 la cele cinci probe ale Bacalaureatului. AMINTIRI…”
Fost președinte în două rânduri, Traian Băsescu a luat Bacalaureatul cu nota 7.40. Ulterior, Traian Băsescu a absolvit în anul 1976 Institutul de Marină Mircea cel Batrân din Constanța, Facultatea de Navigație, Secția Comercială. Politicianul a condus frâiele României din 2004 și până în 2014, în două mandate consecutive.
Supranumit și „Examenul maturității”, Bacalaureatul este unul dintre cele mai importante teste ale sistemului de învățământ românesc. BAC-ul își are originile în Franța, acolo unde a fost introdus pentru prima dată în anul 1801, în urma unui decret dat de Napoleon Bonaparte.
Cine a inventat Bacalaureatul?
În sistemul de învățământ românesc, BAC-ul a fost adus în anul 1925 de Constantin Anghelescu, un medic chirurg originar din orașul Buzău. Acesta era la acea vreme ministru al Instrucţiunii, corespondentul Ministrului Educației din vremurile noastre.
Primul examen de Bacalaureat dat pe teritoriul României avea două sesiuni, una de vară și una de toamnă. Doar 15 din cei 30 de înscriși la BAC-ul din 1925 au promovat. Mircea Eliade a fost unul dintre elevii care a avut ocazia să dea primul examen de BAC de pe teritoriul țării noastre.