Ciudățenii despre Al Doilea Război Mondial. Cum a scăpat un orășel de bombardamentele aviatice?

07.03.2022
Ciudățenii despre Al Doilea Război Mondial. Cum a scăpat un orășel de bombardamentele aviatice?

Cel de-Al Doilea Război Mondial și-a pus amprenta asupra omenirii. Conflictul global a durat din 1939 până în 1945 și au murit aproximativ 85 de milioane de oameni. În această perioadă, toate lucrurile s-au desfășurat pe repede înainte și erau menite pentru a susține efortul de război. Site-ul shtiu.ro prezintă o serie de curiozități despre Al Doilea Război Mondial, lucruri inedite, spectaculoase pe alocuri. 

Lucruri mai puțin știute din Al Doilea Război Mondial

1. Nepotul lui Hitler a fost din Liverpool. Unul dintre cei mai înflăcărați dușmani ai lui Adolf Hitler în timpul războiului a fost propriul său nepot, William Patrick Hitler. Acesta s-a născut la Liverpool în anul 1911, și era copilul fratelui liderului nazist, William. După ce a plecat din Germania nazistă, băiatul a scris un articol intitulat „De ce-mi urăsc unchiul”. Mai târziu, a emigrat în SUA și a servit în marina americană în timpul războiului și a fost chiar decorat pentru curajul său. În cele din urmă, și-a schimbat numele în William Patrick Stuart-Houston și a trăit o viață liniștită și obscura în Statele Unite, decedând în 1987.

2. Un soldat a luptat mulți ani după terminarea războiului. Hiro Onoda a fost un soldat japonez care a luptat în Al Doilea Război Mondial până în 1974. Da, ați citit bine. Trimis într-o misiune în Filipine, acestuia i s-a ordonat să nu se predea niciodată sau să-și ia viața dacă este prins de inamici. Onoda a refuzat să creadă că războiul s-a încheiat în 1945 și, literalmente, a luat-o pe dealuri cu câțiva alți ofițeri. Ei au purtat o formă de război de gherilă împotriva cetățenilor locali, ducând la mai mulți morți, iar oamenii lui Onoda au fost uciși în lupte fără sens de-a lungul anilor. Singur, disperat, dar neînvins, soldatul a fost găsit în cele din urmă în 1974 și a trebuit să fie eliberat oficial de serviciu de către vechiul său ofițer comandant, care ajunsese între timp să fie un vânzător de cărți.

3. George Bush a fost aproape să fie mâncat de canibali. George HW Bush, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, a evitat o soartă diabolică atunci când avionul său a fost doborât în timpul unui bombardament împotriva Japoniei. El a fost salvat de Aliați, dar toți ceilalți bărbați din același raid au fost capturați de ofițerii japonezi, care i-au torturat, executat, gătit și… mâncat.

4. Un orășel a scăpat de bombardamente într-un mod inedit. Un oraș german a inventat un mod nou și ingenios de a evita bombardamentele aliate în timpul războiului. Konstanz, aproape de granița cu Elveția, a decis să-și mențină toate luminile aprinse în mod normal pe timp de noapte, în loc să le închidă așa cum era normal. Acest lucru a dat roade, deoarece piloții aliați au presupus că se află de fapt în Elveția și nu au aruncat cu bombe.

5. Un ofițer britanic a devenit legendar. Unul dintre cei mai celebri soldați din război a fost Adrian Carton de Wiart, o figură extravagantă care a mai participat în Războiul Boer și Primul Război Mondial. În timpul numeroaselor sale operațiuni, el fusese împușcat în față, craniu, picior și șold, pierzându-și ochiul stâng și o mână. În ciuda anilor înaintați, acesta a fost dornic să lupte împotriva lui Adolf Hitler. În timpul unei misiuni în Europa, avionul său a aterizat și a fost capturat de fasciștii italieni. Veteranul de 60 de ani a scăpat, cu nonșalanță, din tabăra de prizonieri, devenind o legendă vie.

6. O navă s-a scufundat pentru a doua oară. O navă pe nume SS Wien, a servit în marina australiană în timpul Primului Război Mondial și a fost scufundată în anul 1918. Câțiva ani mai târziu, a fost scoasă din apă, reparată și repusă în funcțiune, de data aceasta de Italia. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a servit ca navă spital pentru forțele lui Mussolini, moment în care a fost atacată de Aliați și băgată sub apă, devenind astfel singura navă din istorie care a fost scufundată în ambele războaie mondiale.

7. Un spion nazist și-a bătut joc de soldații lui Hitler. Unul dintre cele mai colorate personaje ale războiului a fost Juan Pujol Garcia, un spion nazist. În realitate, el a fost un agent dublu pentru britanici și s-a specializat în furnizarea de informații false germanilor. În timp ce șefii săi naziști credeau că locuiește în Marea Britanie, Garcia a mers de fapt în Portugalia și trimitea rapoarte false nemților. Germanii au fost impresionați, în ciuda gafelor culturale dubioase ale lui Garcia, care scria într-un raport că scoțienii erau băutori de vin. Garcia a inventat chiar și o mișcare fascistă galeză cunoscută sub numele de Frații Ordinii Mondiale Ariane, care se pare că operau din Swansea.

8. Naziștii au dorit să creeze o armă spațială. Oamenii de știință germani au fost cu adevărat interesați de construirea unei arme solare. Pe baza ideilor fizicianului Hermann Oberth, sticla era menită să concentreze fasciculele de lumină solară pentru a pârjoli orașele și a fierbe mările. Din fericire, ideea lor nu a putut fi pusă în practică.

9. Britanicii au creat o capsulă specială pentru Winston Churchill. Medicii englezi erau îngrijorați de faptul că Churchill, care avea o vârstă înaintată și multiple probleme de sănătate, zbura la altitudini mari. Drept urmare, a fost realizată o capsulă specială, presurizată. Din păcate, aceasta a fost prea mare pentru a intra în avionul lui Churchill și se pare că nu a fost niciodată folosită, potrivit yesterday.uktv.co.uk.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot