Consumul de vin te ajută sau nu să trăiești mai mult?
Se spune că un pahar cu vin pe zi ține doctorul departe. Cât este de adevărat sau nu, urmează să vedem în rândurile de mai jos. În lume există multe națiuni și culturi unde consumul de vin este o tradiție. Francezii, de exemplu, sunt mari amatori ai acestei băuturi alcoolice. Cei mai mulți oameni cred că un pahar cu vin pe zi le prelungește viața.
Este adevărat că dacă bei vin trăiești mai mult?
S-a dovedit științific că vinul are efecte benefice asupra organismului uman, deoarece conține antioxidanți , niște substanțe chimice care luptă împotriva declanșării bolilor de inimă și a cancerului. Cu toate acestea, afirmația că „un pahar cu vin pe zi te ajută să trăiești mai mult” este departe de realitate.
Un grup de cercetători a descoperit că persoanele care au consumat 800 de miligrame de flavonoide, un tip de polifenol găsit în vin, precum și în majoritatea fructelor și legumelor, pe zi au avut un risc de deces cu 24% mai scăzut în perioada studiului. Din păcate, trebuie să bei mulți litri de vin pentru a beneficia de această cantitate de flavonoide. Pentru a fi mai exacți ar trebuie băute aproximativ 133 de pahare cu această băutură alcoolică, pe zi, pentru a ajunge la acel număr de flavonoide. Ceea ce este o inepție.
Consumul de vin este sănătos pentru inimă
Asociația Americană a Inimii a recomandat ca bărbații să bea două pahare pe zi de vin, cinci zile pe săptămână, iar femeile un pahar pe zi în aceeași perioadă de timp. Se pare că această băutură alcoolică ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, crescând colesterolul bun din organism și reducând riscul apariției cheagurilor de sânge pe artere.
Cu toate acestea, datele mai recente au arătat că beneficiile venite de la polifenolii, o substanță chimică care se găsește în vin, sunt atribuite mai degrabă etanolului, care este prezent în toate băuturile alcoolice. Potrivit specialiștilor în sănătate, atunci când se depășește cantitatea recomandată de alcool pe zi, toate efectele benefice sunt pierdute și poate chiar dăuna organismului uman.
Din păcate, nu există prea multe dovezi că alcoolul oferă un efect protectoror ganismului uman. Există mult mai multe dovezi că este un factor de risc pentru declanșarea anumitor boli, a spus Bill Klein, director asociat al Institutului Național de Cancer din Statele Unite ale Americii, potrivit livescience.com.
Așadar, există puține dovezi că dacă bei un pahar de vin sau două pe zi te ajută să trăiești mai mult. În schimb, studiile au arătat că alcoolul poate provoca inclusiv leziuni ale ADN-ului și ajută la declanșarea cancerului de sân, a cancerului hepatic, cancerul de prostată și ciroza, printre alte boli.
Un studiu din anul 2017 a arătat că vinul, în special cel roșu, este bun pentru inimă. Bineînțeles, acesta trebuie consumate în cantități moderate. Cu toate acestea, 2 ani mai târziu cercetătorii au descoperit că și cantitățile foarte mici de alcool cresc riscul apariției unor boli grave, precum cancerul, notează și cei de la time.com.
Foto: Pexels.com