Cu ce se curăță bijuteriile din argint? Ce metode se folosesc?

de: Ana-Maria
29 12. 2020
pexels-photo-4595717
Bijuterii argint

Bijuteriile din argint sunt mereu la modă, mai mult decât aurul. Acestea oferă o notă sofisticată și simplă, dar și frumoasă la orice ținută pe care alegem să o purtăm. Însă uneori acestea se murdăresc și există câteva trucuri simple și ingrediente de uz casnic pentru a îndepărta petele și pentru a restabili strălucirea inelelor, lanțurilor și a altor piese prețioase din argint.

Spre deosebire de ștergerea blaturilor sau aspirarea podelelor, curățarea bijuteriilor, în special a acelor piese de argint care se murdăresc atât de ușor, nu reprezintă întotdeauna o prioritate. Deși este simplu de realizat, curățarea acestora este adesea neglijată și amânată, deoarece piesele de argint pe care le purtăm în fiecare zi, cum ar fi cerceii de argint pe care nu-i scoți niciodată sau un colier, nu-și pierd luciul atât de repede.

Aceste piese folosite frecvent au nevoie doar de o lustruire ocazională. Bucățile de bijuterii de argint mai fine care stau în cutii sau pe tăvi, care se pătează din cauza lipsei de utilizare, ar putea avea nevoie de o spălare mai viguroasă. Aceste metode simple vor ajuta la îndepărtarea murdăriei și restabilirea strălucirii pentru a menține bijuteriile de argint ca noi.

Cum se curăță bijuteriile din argint?

Argintul este un metal moale, lucios, deci curățarea delicată este esențială. Un amestec de apă caldă și săpun de spălat vase sau chiar șampon pentru bebeluși poate fi cel mai folosit truc pentru curățarea bijuteriilor de zi cu zi. Această metodă funcționează și pentru curățarea bijuteriilor din aur.

Se adaugă câteva picături de săpun lichid pentru vase în apă caldă. Se amestecă până se formează bule. Se înmoaie bijuteriile în soluție timp de 5 până la 10 minute. Pentru a curăța orice crăpături se utilizează o perie cu păr moale, cum ar fi o periuță de dinți.

Bijuteriile se clătesc în apă caldă. Pentru a le usca, acestea se șterg cu o cârpă specială sau cu un prosop din microfibră. De evitat utilizarea prosoapelor de hârtie, deoarece acestea pot zgâria argintul.

Bijuteriile de argint fin cu diamante sau alte pietre prețioase pot fi deseori curățate și cu apă și săpun. Cu toate acestea, este importantă o discuție cu un bijutier înainte de a curăța obiecte de valoare pentru a fi sigur că nu se omite vreun pas.

Dacă apa și săpunul nu dau rezultate, se pot încerca alte metode pentru curățarea argintului cum ar fi, curățarea cu bicarbonat de sodiu, suc de lămâie, ulei de măsline, oțet alb, sare și pastă de dinți.

Pastă de bicarbonat de sodiu

Se amestecă două părți bicarbonat de sodiu într-o parte de apă pentru a face o pastă, apoi se freacă ușor amestecul pe bijuterii. Se clătește și se usucă cu o cârpă moale sau un prosop din microfibră. De asemenea, se poate urma o metodă similară folosind amidon de porumb. Se lasă pasta să se usuce complet pentru a îndepărta petele.

Amestec de lămâie și ulei de măsline

Se amestecă 1/2 cană de suc de lămâie și 1 linguriță de ulei de măsline. Se introduce o cârpă curată în soluție și se freacă ușor argintul până când strălucește, apoi se clătește și se usucă.

Oțet amestecat cu bicarbonatul de sodiu

Se amestecă 1/2 cană de oțet alb și două linguri de bicarbonat de sodiu, apoi se lasă bijuteriile de argint să se înmoaie în amestec timp de două până la trei ore înainte de clătire și lustruire.

Pasta de dinți

O cantitate mică de pastă de dinți diluată și o perie cu păr moale pot face minuni pentru curățarea bijuteriilor din argint. Important este ca pasta de dinți să nu aibă o formulă de albire și să nu se utilizeze această metodă pe nimic placat cu argint.

Cum se previne pătarea bijuteriilor din argint?

Cheia bijuteriilor de argint fără pete este prevenirea. Deși nu se poate proteja complet argintul de aer, căldură sau umezeală, se poate face tot posibilul pentru a limita expunerea.

În primul rând, toate bijuteriile din argint ar trebui depozitate în mod corespunzător în pungi moi, anti-pătare, într-un loc răcoros și întunecat. Cu cât este mai mică umiditatea, cu atât mai bine.

Unii oameni adaugă o piesa de cretă, un pachet de cărbune sau chiar silicagel în pungi pentru a ajuta la îndepărtarea umezelii. Umiditatea suplimentară este, de asemenea, motivul pentru care lăsarea bijuteriilor în baie nu este o idee bună.

Se dau jos inelele, cerceii și alte piese de argint înainte de a face duș, de a înota sau de a spăla vasele. O altă modalitate oarecum surprinzătoare de a preveni murdărirea este pur și simplu să purtați argintul. Purtarea zilnică face, de fapt, minuni pentru a menține strălucirea argintului.

Foto: Pexels.com