Cum a ajuns apa pe Pământ?

de: Ana-Maria
21 05. 2022
Apa pe pamant

Apa reprezintă aproximativ 71% din suprafața Pământului, nu degeaba „casa” noastră este cunoscută drept „planeta albastră”. Avem nevoie de apă la tot pasul. Fără apă nu am putea să trăim.

Ființele umane sunt în mare parte făcute din apă. Avem nevoie de un aport regulat de apă pentru ca organismul nostru să-și îndeplinească funcțiile necesare, mai exact să ne țină în viață. Este posibil să fi venit inițial din apă, înainte de a evolua în mamiferele terestre care domină planeta astăzi.

Vedem apă și în întreg sistemul solar: sub crustele de gheață ale lunilor precum Enceladus și Europa, sau în geologia lui Marte, ceea ce ne spune că Planeta Roșie a fost cândva un loc mult mai umed și mai ospitalier decât este astăzi.

De unde a venit apa pe Pământ?

Fără apă nu am fi nimic. Tocmai din acest motiv, una dintre cele mai dificile întrebări al cărui răspuns este greu de dat este despre originile apei în Univers. Știința planetară a parcurs un drum lung pentru a oferi soluții cu privire la proveniența apei.

Moleculele de apă se formează în spațiul interstelar prin reacții chimice între moleculele de hidrogen și moleculele purtătoare de oxigen, cum ar fi monoxidul de carbon, scrie Sky at Night Magazine.

Sistemul Solar și-a moștenit apa din boabele interstelare acoperite cu gheață din norul de praf din care s-au format Soarele și planetele în urmă cu 4,6 miliarde de ani. În Sistemul Solar, această apă a devenit blocată în două forme principale.

Departe de Soare, unde temperaturile sunt scăzute, apa a format obiecte înghețate, cum ar fi cometele, în timp ce mai aproape de Soare, apa a reacționat cu materiale stâncoase pentru a forma minerale hidratate.

Se crede că cel mai probabil, modul în care planeta Pământ și-a moștenit apa a fost de la asteroizii și cometele care se prăbușesc pe ea. O mare parte din această apă ar fi fost adăugată inițial în mantaua în creștere a Pământului pe măsură ce s-a format și a fost eliberată din interior prin activitatea vulcanică ulterioară.

Foto: Depositphotos.com