Cum a ajuns primul balon cu aer cald în Țara Românească?

11.05.2021
Cum a ajuns primul balon cu aer cald în Țara Românească?

Astăzi, zborul a devenit pentru oameni o normalitate. Ei bine, au existat perioade în care oamenii nici nu visau că ar putea zbura asemeni păsărilor. Până când a apărut primul balon cu aer cald. Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris și a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes. În Țările Române în 1818, la dorința Domniței Ralu Caragea, fiica Ioan Gheorghe Caragea, domn al Principatului Valahiei.

Pe data de 9 iunie 1818, deasupra Bucureștiului se înalță pentru prima oară în istorie, un balon cu aer cald. Reușita a fost posibilă la dorința Domniței Ralu Caragea, o vizionară a acelor vremuri. De altfel, din pasiunea domniţei Ralu a luat naştere și primul teatru din Bucureşti. Ralu Caragea a amenajat pe cheltuiala statului teatrul din zona Cişmeaua Roşie.

„O persoană cu inspiraţii artistice, natură aleasă, posedând gustul frumosului în cel mai mare grad, admiratoare a muzicei lui Mozart şi a lui Beethoven, hrănită cu scrierile lui Schiller şi Goethe”, Ion Ghica despre Domnița Ralu.

La eveniment au asistat câteva sute de persoane, iar balonul denumit populat „bășica lui Caragea” nu a avut la bord nicio persoană. Balonul s-a ridicat de la „Curtea Arsă” și a căzut „la vale de Bucureşti, prin preajma Dudeştilor”, după cum scrie un martor pe nişte memorii păstrate la Mănăstirea Govora și citate de jurnalistul Cătălin Oprișan.

Care e povestea primului zbor cu balonul cu aer cald?

Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris și a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes. Pasagerii acestui zbor au fost o oaie, o rață și un cocoș, iar minunata invenție a acelor timpuri a reusit sa se mentina în aer pentru o durată de 15 minute în uralele celor prezenți.

Primii oamenii care încearca lansarea cu pasageri sunt doi francezi, Joseph si Etienne Montgolfier, care se mentin în aer pentru 20 de minute. Iar în 1785, un francez și un american Jean Pierre Blanchard si John Jefferies reușesc să traverseze Canalul Mânecii la bordul unui balon cu aer cald.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot