Cum a apărut expresia „Banii nu au miros”? De unde vine citatul?

11.11.2020
Cum a apărut expresia „Banii nu au miros”? De unde vine citatul?

De unde vine citatul „Banii nu au miros”? Una dintre cele mai celebre expresii vine din timpul Imperiului Roman. „Pecunia non olet” este un citat latin, iar în traducere liberă înseamnă „Banii nu au miros”. Expresia a apărut în perioada împăratului Vespasian și este folosită chiar și în zilele noastre.

Cum a apărut expresia „Banii nu au miros”?

Expresia de mai sus prezintă o realitate curentă din timpul Romei Antice. În societatea din acea perioadă, urina era utilizată pe post de agent de curățare pentru țesături, armuri, pentru înmuierea pielii tăbăcite etc. Drept urmare, unele clase sociale au găsit în acest lucru o modalitate de a face bani.

Vespasian i-a succedat la conducere lui Nero, care lăsase ţara într-un dezastru financiar. Împăratul Vespasian a hotărât că trebuie să aducă mai mulți bani la bugetul de stat și a pus taxă pe toaletele publice. Totodată, cei care colectau urina pentru a o folosi ca agent de curățare erau nevoiți să plătească și ei o taxă.

Potrivit istoricilor, expresia „Banii nu au miros” a fost folosită de către împăratul roman într-un dialog cu fiul său, Titus, care era dezgustat de noile măsuri de impozitare. În acel moment, Vespasian i-a întins o monedă de aur fiului său și l-a întrebat dacă s-a simțit ofensat de mirosul banilor „sciscitans num odore offenderetur”. Titus a mirosit moneda și a răspuns că nu simte mirosul, atunci Vespasian i-a răspuns. „Totuși, banul vine din urină” (Atqui ex lotio est).

Ce valoare mai are expresia în zilele noastre?

Expresia este folosită, în zilele noastre, pentru a-i desemna pe cei care vor să se îmbogățească cu orice chip. Istoricul Florinel Agafiţei consideră că în România rolul lui Vespasian poate fi atribuit lui Silviu Prigoană, cunoscut pentru că s-a îmbogăţit de pe urma vidanjării haznalelor.

Din zona haznalelor se fac bani frumoşi. Pentru mine, expresia ‘banii nu au miros’ este egală cu Silviu Prigoană. Punct. Totuşi, dacă vrem să interpretăm metaforic, împins de jos în sus, haznaua asta se duce până în zona cea mai înaltă a puterii. Pute pe toată linia. Sunt, cu siguranţă, şi oameni care fac bani cinstiţi, dar ideea generală este că banii nu au miros. Banii fac legea până la un anumit punct şi sunt destui oameni care dacă le pui o valiză cu bani în mână le dispar imediat principiile. Din cauza lor s-au umplut puşcăriile, deci banii au un miros foarte puternic, pentru că mulţi au căzut în capcana lor. Dacă extrapolăm, mirosind o bancnotă de hârtie observăm că are miros, pentru că a trecut prin atâtea mâini, cinstite şi necinstite, spune Florinel Agafiţei, potrivit Adevărul.

Expresia „Banii nu au miros” desemnează un adevăr crunt și anume faptul că oamenii sunt dispuși să facă bani din orice activitate, fie ea legală sau ilegală.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot