Cum a apărut instrumentul muzical „invizibil”, denumit Theremin

de: Sorin Florea
08 08. 2023
Thereminul c

Muzica are puterea de a schimba starea sufletească a oamenilor. De-a lungul timpului, instrumentele la care s-a cântat s-au tot diversificat, scoțând sunete din ce în ce mai complexe. Cu toții am auzit de orgă, tobă, vioară, însă puțini știu de instrumentul denumit Theremin.

Ce este interesant la acest instrument muzical nu reprezintă sunetul scos și faptul că pentru a cânta la el nu trebuie atins. Cu alte cuvinte, este un instrument muzical ”invizibil”. Dar cum este posibil așa ceva?

Cine a inventat Thereminul?

Thereminul este un instrument muzical electronic, inventat în 1919 de inventatorul rus Lev Sergeyevich Termen, cunoscut și sub numele de Léon Theremin. Fizicianul rus s-a născut în data de 15 august 1896, la Sankt Petersburg, și a creat dispozitivul pe vremea când era student la Institutul de Inginerie Electrotehnică. Acesta este unul dintre primele instrumente muzicale electronice și diferă fundamental de altele tradiționale.

Modul în care se cântă la Theremin este neobișnuit, fiindcă nu este nevoie să atingi fizic instrumentul pentru a produce sunete. Incredibil așa ceva! Dispozitivul are o cutie cu două antene electromagnetice, iar artistul își plasează mâinile în jurul acestora, fără a le atinge. Una dintre antene emite un câmp electromagnetic, iar cealaltă detectează schimbările acestui câmp cauzate de poziția mâinilor utilizatorului.

Mișcarea membrelor în jurul antenelor modifică frecvența oscilatorului și astfel produc sunete. Prin mișcarea lor în sus și în jos, se controlează volumul, iar prin deplasarea mâinilor în față și în spate se reglează tonul. Acest lucru face ca Thereminul să fie un instrument foarte expresiv, dar în același timp dificil de stăpânit din cauza absenței unui contact fizic cu el.

Thereminul a avut o influență semnificativă în muzica electronică și în muzica experimentală, și a fost folosit într-o gamă largă de genuri muzicale. A rămas popular în rândul unor artiști și muzicieni care îl includ în prestațiile lor live sau în compozițiile lor înregistrate.

Cu toate că a fost folosit odinioară la realizarea mai multor acorduri de ritmuri pop şi rock de către unele formaţii celebre, precum Aerosmith, Rolling Stones sau Led Zeppelin, dar şi la coloana sonoră a unor filme memorabile ca “The Big Bang Theory”, “Schindler’s List” şi “Batman Forever”, nu multă lume cunoaşte îndeaproape acest instrument, potrivit facenfacts.com.

În ceea ce îl privește pe Lev Sergeyevich Termen, în 1938, acesta a dispărut fără urmă, după ce a călătorit prin toată Europa și Statele Unite ale Americii. Familia i-a declarat oficial decesul abia peste câţiva ani aflându-se că, de fapt, s-a întors în Rusia, din cauza problemelor financiare. A murit în data de 3 noiembrie 1993, la Moscova.

Foto: youtube.com