Regina Maria a României este un personaj emblematic în istoria României. La naștere, Alteța Sa Regală a avut numele de Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, fiind prințesă a Marii Britanii și Irlandei, deoarece era nepoata reginei Victoria a Regatului Unit.
Marie Alexandra a devenit regina Maria a României, fiindcă era căsătorită cu Ferdinand I atunci când acesta a urcat pe tronul țării noastre. Ea a fost mama regelui Carol al II-lea.
Regina Maria a României a dovedit reale calități diplomatice în perioada în care s-a aflat în fruntea țării noastre, alături de soțul ei. Aceasta a urmărit să întărească legăturile dintre Marea Britanie și România, iar în perioada Primului Război Mondial (1914-1918) a susținut realizarea statului național român. În timpul conflictului militar, aceasta a avut grijă de soldații răniți, lucru care i-a adus denumirea, în popor, de „Mama răniților”.
Vremurile de după Primul Război Mondial au fost tulburi, pline de incertitudini, însă activitatea diplomatică a reginei Maria a ieșit încă o dată în evidență. Astfel, în 1919 la îndemnul trimisului francez în România, contele de Saint-Aulaire, Alteța Regală a întreprins o vizită în Franța.
Regina Maria a mers la Paris alături de cele trei fiice, Elisabeta, Maria și Ileana, iar pe data de 7 martie 1919 a intrat în audiență la prim-ministrul Franței, Georges Clemenceau. Întâlnirea a fost prevăzută să țină o jumătate de o oră, însă a durat aproximativ două ceasuri, timp în care Alteța Regală a cerut ca România să primească Transilvania până la Tisa și tot Banatul.
Discuția a fost relatată chiar de regina Maria, preluată, ulterior, de Gheorghe Brătianu și redată de istoricul Guy Gauthier, potrivit historia.ro.
– Uitați, doamnă, că țara dumneavoastră, semnând o pace separată, a pierdut dreptul de a cere respectarea angajamentelor teritoriale luate în favoarea sa de Aliați în august 1916?
-Domnule prim-ministru, știți prea bine că România a fost obligată să semneze pacea din cauza dezertării Rusiei și a izolării în care se găsea la sfârșitul anului 1917.
– Ah, doamnă! Nu asta! Nu dumneavoastră! Știu că v-ați opus personal păcii separate, nu veniți să-mi spuneți că v-am părăsit!
– Vorbiți-mi despre revendicările țării dumneavoastră.
– Transilvania până la Tisa și tot Banatul.
– Dar, doamnă, cereți partea leului!
– De aceea, domnule prim-ministru, Leoaica se adresează vărului ei Tigrul… (porecla lui Clemenceau).
După ce pe tronul României a urcat fiul ei, Carol al II-lea, regina Maria a ieșit din viața publică, iar în ultimii doi ani din viață a avut o stare de sănătate precară. Regina Maria a murit pe data de 18 iulie 1938, la vârsta de 62 de ani, la Sinaia, în Castelul Pelișor.
Foto: Wikipedia.org