Cum a dispărut DEFINITIV unul dintre cele mai importante orașe românești?

24.05.2021
Cum a dispărut DEFINITIV unul dintre cele mai importante orașe românești?

De-a lungul timpului, țările din spațiul carpato-danubiano-pontic au fost într-un continuu proces de dezvoltare. Astfel, au fost înființate noi centre urbane și comune, care să satisfacă nevoile populației dintr-o anumită perioadă. Cu toate acestea, unele așezări au dispărut definitiv, oamenii orientându-se către alte localități mai importante. Așa este și cazul orașului Târgşor.

De ce a dispărut orașul Târgșor?

În Evul Mediu, orașul Târgșor era un important centru urban, care, de-a lungul timpului, a fost reședința mai multor domnitori români. Zona a început să se dezvolte în anul 1413, când Mircea cel Bătrân a acordat anumite privilegii negustorilor din regiune.

Orașul era foarte bine am plasat strategic, fiind înconjurat de apele râului Leaota. Astfel, a fost construită o cetate cu ziduri puternice, care, ulterior, a devenit adăpost pentru domnitorii, negustorii și boierii vremii. Anii treceau, iar zona a devenit tot mai importantă, astfel că voievozii au construit o curte domnească, după ce Târgşor a căpătat o importanţă deosebită prin plasarea pe drumul care lega reşedinţa principală a Ţării Româneşti de oraşele Gherghiţa, Buzău şi Brăila, dar şi de Braşov şi Europa Apuseană.

Așa arată ruinele Bisericii Roșii din orașul medieval Târgșor

 

Trebuie specificat că, pentru o perioadă, domnitorul Vladislav al II-lea a locuit la Târgșor, în anul 1447, ridicând o biserică. Același lucru l-a făcut, ulterior, și Vlad Țepeș. Potrivit istoricilor, cea mai înfloritoare perioadă a localității se leagă de voievodul Neagoe Basarab (1512-1521), care ridică o biserică ale cărei ruine încă se mai vedeau pe la jumătatea secolului al XX-lea. Construcția, rămasă nepictată, va fi cunoscută mai târziu ca Biserica Albă.

Orașul Târgșor a început să decadă în secolul al XVII-lea, odată cu ridicarea Ploieştilor. Oamenii au început să se reorienteze către un centru urban mai mare, care oferea mai multe posibilități. Astfel, în prezent, din marele oraș Târgșor a rămas o comună numită Târgşoru Vechi.

De ce orașul Târgșor a fost considerat „mica Troie subcarpatică”?

Arheologii au descoperit un castru roman în apropierea bisericii Mănăstirii Turnu, o veche biserică domnească transformată de Antonie Vodă în Mănăstirea Târgşor. Totodată, au fost observate construcţii, morminte şi obiecte, care au făcut ca în 1956 să fie deschisă o rezervaţia arheologică în vechiul oraş dispărut și să fie numită „mica Troie subcarpatică“.

Foto: commons.wikimedia.org și Wikipedia.org

Foto: Irinel Cirlanaru

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot