Cum a făcut Brâncuși un copil orb „să vadă”?

03.04.2020
Cum a făcut Brâncuși un copil orb „să vadă”?

Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai mari sculptori ai omenirii. Despre el nu se poate vorbi decât în termeni laudativi, creațiile sale făcând istorie. Artistul s-a născut la data de 19 februarie 1876 și a avut o viață la care alții doar visează până când a murit în data de 16 martie 1957.

Brâncuși a obținut de-a lungul vieții numeroase premii și medalii. Operele sale au fost apreciate de public, iar numele său a rămas pentru totdeauna în istoria artei. La vârsta de 27 de ani, Constantin Brâncuși a decis să plece pe jos la Paris, fiind nemulțumit de faptul că nu prea era apreciat în țară.

Acesta a plecat pe jos cu gândul să ajungă în Franța și prima oprire a avut loc la Budapesta, iar următoarea la Viena. Cea de-a treia staționare a fost Munchen, acolo unde Brâncuși s-a înscris la Academia Regală de Arte Frumoase. În capitala Franței, acesta realizează una dintre operele sale din bronz care vor rămâne în istorie – „Cap de copil”.

Pentru mulți creația nu înseamnă mai mult decât un cap de copil, însă povestea din spatele operei este incredibilă. În atelierul lui Constantin Brâncuși venea mai mereu un copil orb, care pipăia creațiile acestuia. În felul acesta, băiețelul putea „să vadă” și să își imagineze lumea cu ajutorul sculpturilor lui Brâncuși.

Sclipirea de geniu a lui Constantin Brâncuși a făcut ca acesta să îi facă bustul băiețelului. După terminarea lucrării, copilul a pipăit creația și a putut să vadă cum arată el.

„Eu am vrut să înalţ totul dincolo de pământ. Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar şi pentru cei orbi. Ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată”, spunea Constantin Brâncuși.

Pe data de 16 martie 1957 se stingea din viață, la Paris, la vârsta de 81 de ani, Constantin Brâncuși. Trei zile mai târziu, acesta era înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, deși se spune că acesta și-ar fi exprimat dorința de a fi înmormântat în țara natală. Înainte, sculptorul apucase să se spovedească și să se împărtășească.

foto: cotidianul.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot