Regele Alexandru I al Greciei s-a născut, pe data de 1 august 1893, la palatul Tatoi, situat în apropiere de Atena. Acesta a fost al doilea pretendent la tronul Greciei și după ce a ajuns în funcție a avut o domnie mai mult formală, rolul său fiind acela de a încuraja trupele aflate pe front.
Prințul Alexandru I și-a făcut educația în Grecia, la principala academie militară din țară, numită Évelpides, unde a dovedit abilități foarte bune în mecanică. De altfel, acesta era pasionat de mașini și motoare, fiind unul dintre primii greci care și-au achiziționat un automobil. În perioada tinereții, Alexandru a călătorit mult la rudele sale din Danemarca, Marea Britanie și Rusia.
În timpul Primului Război Mondial, tatăl său Constantin I, care se afla pe tronul vechii Elade, a susținut ca țara să rămână neutră, însă premierul Eleftherios Venizelos a fost presat ca grecii să meargă la război în sprijinul Triplei Antante. Drept urmare, trupele franceze și britanice au pătruns în Grecia și l-au forțat pe Constantin I și pe fiul său cel mare, prințul moștenitor, să plece în exil.
Așa a ajuns pe tron Alexandru I, care nu a avut nicio putere reală, rolul său fiind acela de a îmbărbăta trupele de pe front. Ca atare, acesta nu a rămas în istorie prin faptele sale, ci mai degrabă prin felul ciudat în care a murit.
Cea mai mare parte a vieții sale Alexandru I și-a petrecut-o pe domeniul Tatoi. Regelui nu îi lipsea nimic în această locație și ar fi dus o viață lungă și liniștită dacă în zonă nu ar fi fost două maimuțe ale unui angajat. Pe data de 2 octombrie 1920, Alexandru I se plimba pe domeniul său împreună cu câinele său, un ciobănesc german, când la un moment dat a fost atacat de o maimuță.
Regele a încercat să înlăture maimuța cu un băț, care sărise să atace cățelul. În acest timp o altă maimuță l-a mușcat de picior și în zona stomacului pe Alexandru I. Supușii regelui au îndepărtat macacii de pe domeniul său și i-au bandajat rănile, însă nu le-au cauterizat. Drept urmare, rănile i s-au infectat și febra s-a instalat, iar la puțin timp a făcut septicemie.
Doctorii s-au gândit să îi amputeze piciorul, însă nimeni nu a avut curajul să realizeze o astfel de procedură. Astfel că pe data de 19 octombrie 1920 a intrat în comă, iar pe 25 octombrie, același an, a decedat. Pe tot timpul agoniei sale, rudele lui nu au avut voie să vină să îl vadă, Guvernul grec interzicându-le să intre în țară. La înmormântarea monarhului a fost prezentă doar soția Aspasía și regina Olga, văduva regelui George I.
Foto: Wikipedia.org