Tutankhamon a fost un faraon al Egiptului din dinastia a XVIII-a (1332-1323 i.en.). El mai este cunoscut și ca Regele Tut.
S-a născut în anul 1343 i.en., la Amarna. Conform analizei AND, a fost fiul faraonului Akhenaten (sau Amenhotep IV), faraonul eretic care a refuzat să mai venereze zeii tradiţionali şi l-a venerat doar pe Aten-discul solar. Despre mama sa nu se ştie cine era, dar este cunoscut numele doicii sale, Maia şi al tutorelui său, Sennedjem.
Iniţial, nu-l chema Tutankhamon, şi Tutankhaten (terminaţie preluată de la tatăl său). Şi-a schimbat terminaţia din „-aten” în „-amon” pentru a demonstra că era adeptul zeilor tradiţionali, inclusiv Amon (zeul teban al Soarelui), şi nu al lui Aten, zeul venerat de tatăl său. A dedicat şi un templu zeului Amun, notează historia.ro.
Tutankhamon a murit la vârsta de 18 ani. Se presupune că ar fi fost ucis în urma unei lovituri la cap, dar există mai multe teorii pe această temă. O radiografie indică prezența unui cheag de sânge în craniul său. Suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul său, al cărui motiv consta în preluarea tronului.
Lordul Carnarvon a concesionat un teren cu relicve arheologice de la sultanul Egiptului și l-a angajat pe Howard Carter, un fiu de artist, fără o pregătire formală, să efectueze cercetările și săpăturile, urmând ca artefactele să intre în posesia lui Carnarvon.
După un timp în care nu a avut rezultatele așteptate în urma săpăturilor, Carnarvon a decis oprirea cercetărilor. Carter, însă, a insistat să se prelungească analiza terenului și astfel a descoperit un mormânt necunoscut.
Carnarvon si Carter s-au certat din cauza faptului că nu au reușit să se pună de acord asupra comorilor pe care le-au descoperit în acel mormânt, comori care în final au ajuns în posesia egiptenilor ca urmare a morții lui Carnarvon, după cearta cu Carter.
Mormântul lui Tutankhamon din Valea Regilor a fost descoperit în anul 1922 și este singurul mormânt al unui faraon care, timp de 3.200 de ani, a scăpat neprofanat și nejefuit.
Se presupune că Tutankhamon a murit în lunile martie-aprilie deoarece au fost descoperite resturi ale unor plante care cresc doar primăvara. La scurt timp după moartea lui, a avut loc o furtună care a adus torenții din trei văi și astfel s-au unit cu Valea Regilor. Torenții au adus sedimente care s-au depus deasupra mormântului într-un strat gros de 1-2 metri.
După furtună, terenul s-a uscat, iar sedimentele s-au întărit, astfel că hoții n-au mai găsit și, implicit, nici nu au deschis mormântul rămas practic neatins până în 1922.
În anul 1925, mumia lui Tutankhamon a fost deschisă și analizată de către echipa lui Howard Carter. În două rânduri – 1969 și 1986 – ea a fost supusă razelor X; în anul 2005, mumia a fost testată cu scanerul. Radiografiile indică mai multe fracturi, dar se presupune că acestea au fost produse de către echipa lui Carter. Radiografiile arată că Tutankhamon era sănătos și nu avea nici o urmă de infecție, ceea ce indică faptul că el nu a murit din cauze naturale. O radiografie a capului său prezintă un cheag de sânge în zona cefei, ceea ce ar dovedi o presupusă lovitură la cap.
Masca sa funerară a rămas o emblemă a muzeului egiptean. Popularitatea lui a crescut după ce s-a răspândit mitul blestemului ce ar fi ucis diferite personalităţi care au intrat în contact cu mormântul şi i-ar fi atins obiectele faraonului ce trebuiau să-l însoţească în viaţa de apoi.
Foto: Alamy/BBC