Alături de Coca-Cola, Fanta este cea mai vândută băutură din lume. Totuși, cum a apărut Fanta și cine a inventat-o? Care a fost, de fapt, contextul și de ce băutura carbogazoasă poartă această denumire?
Inventată în anul 1955, Fanta a rămas până astăzi printre cele mai consumate băuturi răcoritoare de pe Glob. Cei care au pus bazele băuturii în forma pe care o cunoaștem astăzi au fost italienii. Mai exact, napoletanii. Totuși, povestea sucului de portocale acidulat a început cu câțiva ani mai devreme.
Care sunt singurele țări din lume de unde nu poți cumpăra Coca Cola?
O „tentativă” de Fanta a fost inventată în anul 1939, în Germania, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Dat fiind că ingredientele de bază pentru Coca Cola erau greu de procurat.
Max Keith, șeful operațiunii locale a venit cu ideea de a amesteca zer și fibre de mere cu orice fruct de sezon disponibil. A apărut o băutură denumită Fanta, o prescurtare a cuvântului german „fantasie” care s-ar putea traduce „imaginatie”. Numele a fost ales de către Joe Jnipp, omul de vânzări al Coca-Cola. Cu ce semăna la gust? Cu berea cu ghimbir, scrie site-ul coca-colaromania.ro.
15 ani mai târziu, compania locală Coca-Cola din Napoli, sudul Italiei, a început să folosească citrice pentru formula pe bază. Succesul a fost răsunător, astfel că până la finele anilor ’60, Fanta avea să devină cel mai bine vândută aromă din lume. Astăzi, Fanta este vândută în mai bine de 190 de țări.
Fanta a debutat pe piața românească în anul 1993 cu Fanta Orange (Fanta de portocale). La scurt timp după lansare, Coca-Cola a lărgit gama prin introducerea aromei de lămâie, pe piață apărând „sora mai mică” a băuturii, cu denumirea de Fanta Lemon. Astăzi, Fanta este disponibilă în 5 arome diferite la noi în țară: Orange, Madness, Lemon și Drango, alături de Pink Grapefruit cu zero calorii.