Cum a fost pictorul Henri Matisse fascinat de ia Românească?

27.04.2021
Cum a fost pictorul Henri Matisse fascinat de ia Românească?

Mulți artiști importanți au fost fascinați de ia românească.  Henri Matisse (1869 – 1954) i-a conferit acestui accesoriu vestimentar durabilitate artistică și recunoaștere internațională prin opera „La blouse roumaine”. De fapt, pânza care se află acum în Muzeul de Artă Modernă din Paris, devenise simbolul românității și mai ales al feminității românești.

Henri Matisse și-a început cercetările în 1936 și și-a imaginat mai multe variante pe tema costumului slav. Dar abia în octombrie 1939 a pornit pe calea care l-a dus către ultima piesă. O lucrare bine documentată pe larg de o serie de fotografii care detaliază diferitele etape ale realizării lucrării.

Cum a fost pictorul Henri Matisse fascinat de Ia Românească?

Pictura este rezultatul a șase luni de muncă și a unui lung proces de simplificare prin care Matisse a trecut pentru a ajunge la această formidabilă fuziune de linii și culori. Armonia puternică a suprafețelor colorate conferă acestui tablou o vitalitate remarcabilă.

Noutatea acestei pânze, în 1940, rezida în faptul că IA ROMÂNEASCĂ devenise în centrul subiectului, aducându-l în prim plan și conferindu-i o identitate specifică. Matisse avea o întreagă colecție de bluze similare, donate de prietenul său român, Theodor Pallady, unul dintre cei mai renumiți pictori ai vremii.

Henri Matisse

Iile tradiționale românești și broderiile lor l-au încântat pe Matisse datorită frumuseții lor încât a creat o serie de picturi inspirate de legendara bluză românească.

Matisse a făcut ca liniile pure să se concentreze asupra atenției în timp ce s-a străduit să obțină echilibrul perfect între croiala bluzei și aspectul geometric al modelelor sale. Rezultatul a fost o piesă crucială care a inspirat alți creatori importanți.

Yves Saint-Laurent a adus un omagiu „la blouse roumaine” explorând îmbrăcămintea pentru una dintre colecțiile sale în 1981. Doi ani mai târziu, Eric Rohmer a folosit pictura de pe afișul filmului pentru Pauline at the Beach. Faimoasa siluetă a fost expusă pe o colecție de vaze în ediție limitată realizate pentru Maison Matisse de Alessandro Mendini pentru a sărbători 150 de ani de la nașterea marelui pictor.

Foto: La blouse roumaine

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot