Cum a fost posibil ca un singur om să isterizeze 2 milioane de oameni în două ore? S-a întâmplat în seara de Halloween a anului 1938!

de: Karda Bianca
24 10. 2024
Welles

Se apropie sărbătoarea de Halloween despre care părerile sunt împărțite. Unii au acceptat-o ca pe un alt import al culturii americane și au intrat în jocul cioplirii dovleacului în așa fel încât să pară o față umană, introducând pe înserat o lumânare în interior care să lumineze „feeric.” Au fost de acord ca ai lor copii să se deghizeze la grădiniță în costume special create pentru Halloween. Alții însă au respins din start ideea ca nefiind ceva specific românilor și, în consecință, nu trebuie sărbătorită la noi.

Ce reprezintă de fapt Halloween?

Halloween este o sărbătoare ale cărei origini sunt datate în timpul Imperiului Roman, a fost ulterior influențată de tradiția celtică și de cea creștină. Astăzi, în Statele Unite și Canada se obișnuiește ca cetățenii să îi primească acasă pe copiii care vin „la colindat” costumați în scheleți, fantome sau vrăjitoare și să le ofere bomboane. În caz contrar li se pot face farse. Una dintre farsele care au făcut istorie prin amploarea neașteptată pe care a luat-o a fost o celebră emisiune radiofonică difuzată de postul american CBS în seara de 30 octombrie a anului 1938. Dintr-o aparentă farsă a luat proporțiile unei isterii naționale.

Cine a scos oamenii în stradă în seara de Halloween?

Un tânăr genial în vârstă de 23 de ani a reușit această performanță nedorită printr-o imaginație ieșită din comun. Numele său era Orson Welles. În copilărie realiza benzi desenate, scria poezii și interpreta diferite roluri în piese de teatru montate în cadrul școlii. Mai târziu a devenit un împătimit al pieselor lui William Shakespeare pe care le-a citit, a interpretat personaje sau chiar a regizat spectacole de teatru shakesperiene pe scenele din Londra. Cu un an înainte de fatidica emisiune a înființat împreună cu un partener de afaceri o companie teatrală – The Mercury Theatre. În paralel a desfășurat o intensă activitate radiofonică fiind pe rând: actor, scriitor, regizor, producător. Compania de radio americană CBS i-a propus o colaborare de 13 săptămâni intitulată The Mercury Theatre Live cu câte un episod difuzat săptămânal, bazat pe adaptări radiofonice ale operelor literare clasice. Radioul făcea parte integrantă din viața americanilor de rând în anii ’30, înainte de apariția televiziunii. Audiențele emisiunilor radiofonice erau foarte mari.

În seara de Halloween, Welles a ales să adapteze cartea science-fiction a lui Herbert G. Wells (doar o vocală le diferenția numele celor doi!) – Războiul lumilor – apărută în 1898Vocea și interpretarea realizatorului au fost atât de credibile încât ficțiunea romanului a devenit pentru săptămânile ce au urmat o înfricoșătoare realitate a „marțienilor” care au invadat statul New Jersey. Combinația între formatul de tip buletin de știri al emisiunii cu telefoanele în direct ale ascultătorilor, în timpul pauzelor, a creat mare confuzie în rândul publicului care nu ascultase prezentarea de la început.

Ani mai târziu, Welles a povestit într-un interviu:

Nu ne-am dat seama cât de eficienți am fost în încercarea noastră de a simula un atac al marțienilor asupra locuitorilor din New Jersey, până când n-am văzut intrând în anticamera studioului mai mulți polițiști. Nu mi-am dat seama că devenisem un fenomen național. […]

4 sau 5 ani mai târziu un alt realizator radio a întrerupt o emisiune spunând: „Întrerupem aici emisiunea pentru a face un anunț: Pearl Harbour tocmai a fost atacat!” Această știre foarte gravă nu a fost crezută de nimeni în America, timp de câteva ore, pentru că toți s-au întrebat: „Din nou? Pe bune? O dată a fost bună gluma, dar nu și a doua oară.”

Orson Welles – creatorul fake news-ului?

Astăzi, mai mult decât oricând, suntem invadați de informații adevărate și false. Industria creatoare de fake-news este uriașă. Populația planetei este împărțită în două tabere: cei care consideră că informațiile din sursele oficiale sunt cele reale și cei care consideră că, dimpotrivă, acelea reprezintă știrile false, iar cele din sursele alternative de informare, cum ar fi social-media, ar fi cele adevărate.

Orson Welles a dovedit în urmă cu 86 de ani cum masele pot fi ușor manipulate prin intermediul unui canal de comunicare în spatele căruia se află o autoritate în care ele au încredere.

Foto: War of the Worlds Radio Broadcast Causes Panic