Povestea Anei Cumpănaș este demnă de filmele cu gangsteri. Românca a devenit celebră după ce a ajutat FBI-ul să-l prindă pe celebrul gangster John Dillinger pentru o recompensă de 10.000 de dolari și dreptul de ședere în State. Doamna Cumpănaș a rămas cunoscută ca „femeia în roșu” și a ajutat în anul 1934 la prinderea inamicului public numărul 1 de pe listele FBI-ului.
„Femeia în roşu” a purtat, de-a lungul timpului, mai multe nume, semn al unei vieți plină de aventuri: Ana Cumpănaș, Ana Sage și, printre ai ei, Tușa Ana. Ea s-a născut în anul 1889 la Comloșu Mare, Timiș, România, și a murit pe 25 aprilie 1947, la Timișoara.
În anul 1909, Ana Cumpănaș s-a măritat cu Michael Chiolak și a emigrat în Statele Unite ale Americii. Cei doi s-au stabilit în East Chicago, Indiana, și au avut un fiu, născut în 1911, pe nume Steve Chiolak. Căsătoria nu a ținut, iar la finele deceniului Ana a divorțat.
După o perioadă neagră, doamna Cumpănaș a început să presteze cea mai veche meserie din lume, devenind prostituată de lux. Ulterior aceasta a devenit patroană de bordel, deținând mai multe case de toleranță. Noul statut îi aduce bani și acces în sferele de influență ale crimei americane, devenind protejata lui Al Capone.
În anul 1934 doamna Cumpănaș este amenințată cu deportarea, fiindcă are un caracter moral scăzut. Pe data de 4 iulie, același an, în cercul de prieteni al Anei apare John Dillinger. Între cei doi se creează o legătură, iar Ana devine amanta gangsterului. Ulterior românca, află că acesta a omorât doi polițiști din Chicago și încearcă să negocieze cu autoritățile prinderea acestuia în schimbul obținerii dreptului de ședere permanentă în SUA și a recompensei de 10.000 de dolari.
Pe data de 22 iulie, Cumpănaș i l-a arătat agentului FBI Melvin Purvis pe Dillinger (acesta suferise mai multe operații estetice și își distrusese amprentele cu acid și era greu de identificat de către oamenii legii), ceea ce a rezultat la împușcarea lui John în fața unui cinematograf din Chicago. În ciuda poreclei de „femeia în roșu”, se pare că doamna Cumpănaș a purtat la momentul respectiv o ținută portocalie, ca semn distinctiv, pentru a fi recunoscută de polițiști.
Recompensa pusă de FBI pe capul lui John Dillinger era de 10.000 de dolari, însă Ana a primit doar 5.000 de dolari. Chiar dacă a avut o înțelegere cu FBI, Ana Cumpănaș a fost expulzată în anul 1935 de autoritățile americane.
Femeia s-a măritat apoi cu avocatul de origine română Alexandru Suciu, soții folosind Sage ca nume de familie. După întoarcerea în țară Ana Cumpănaș a povestit întâmplarea care adus la prinderea lui John Dillinger.
În ziua când l-au ucis pe Dillinger, convenisem cu poliția să fiu îmbrăcată într-un ‘complet’ roșu, pentru ca gangsterul să poată fi ușor recunoscut în mulțimea care ieșea de la cinematograf. A fost un moment foarte greu. Poliția îmi promisese că-l va captura pe „Johnny“ viu. Deși știam că-l așteaptă scaunul electric, totuși, când l-au împușcat în fața mea, am avut un moment de mare groază. Omul acesta murise din pricina mea. Cu toate acestea, scăpasem America de primul ei dușman, a povestit Ana Cumpănaş într-un interviu din presa din România.
Ana Sage a murit pe data de 20 Aprilie 1947, la Timișoara, în condiții suspecte. Potrivit zvonurilor de la acea vreme, în ceafă acesteia s-a găsit un ac și s-a presupus că a fost răzbunarea acoliților lui John Dillinger.
Foto: ro.wikipedia.org