Cum a murit Apolodor din Damasc?

09.03.2023
Cum a murit Apolodor din Damasc?

Apolodor din Damasc a fost unul dintre marii arhitecți ai omenirii, el reușind să construiască anumite edificii într-o perioadă în care tehnologia se afla în stare incipientă. Acesta a fost una dintre personalitățile favorite ale împăratului roman Traian și, ca atare, l-a ajutat pe acesta cu mai multe proiecte. Printre acestea se numără: Podul lui Traian peste Dunăre și Forul lui Traian de la Roma, unde se găsește celebrul monument Columna lui Traian, o operă atât de înseamnată pentru trecutul românilor.

Viața lui Apolodor din Damasc

Nu se știe cu exactitate data în care s-a născut Apolodor, însă se presupune că ar fi undeva în jurul anului 60 după Hristos, în localitatea Damasc, din provincia romană Siria. Acesta a studiat matematica și ingineria la Alexandria, devenind astfel unul dintre marii arhitecți a acelor vremuri.

Apolodor din Damasc a fost numit de împăratul Traian, în jurul anului 98 după Hristos, arhitectul-șef al Imperiului Roman, o poziție râvnită de mulți. Practic, toate edificiile importante de pe teritoriul Imperiului trebuiau să primească aprobarea sa, înainte de a fi ridicate. Potrivit istoricilor, Apolodor a călătorit în aproape tot imperiul, fiind o persoană curioasă și foarte inteligentă.

Meritele sale sunt incontestabile în perioada celor două Războaie daco-romane (101-102, 105-106), ajutând la proiectarea și construcția unor drumuri și fortificații care au ajutat romanii să cucerească Dacia. Dintre acestea, cel mai celebru a fost Podul lui Traian de peste Dunăre care avea aproximativ 18 metri înălțime, 12 lățime și în jur de 1.135 de metri lungime.

Cu toate că a fost un personaj important în Antichitate, se știu foarte puține lucruri concrete despre viața personală a lui Apolodor. Se spune însă că a fost un om modest, care s-a făcut remarcat prin munca sa și nu prin bogăția avută.

Moartea celui mai celebru arhitect din Antichitate

Apolodor din Damasc a fost apreciat de împăratul Traian, însă a fost și urât de către adversarii politici ai acestuia. În timpul împăratului Hadrian (117-138) acesta a fost acuzat de opozanții săi politici de conspirație împotriva liderului roman. Ba mai mult, istoricii susțin că Apolodor a avut mai multe contre cu împăratul Hadrian în ceea ce privește arhitectura construcțiilor din Imperiul Roman.

Subiectul sensibil se pare că a fost „Templul lui Venus și al Romei”, gândit și proiectat chiar de liderul roman. Apolodor a avut mai multe critici la adresa edificiului, considerând că era prea mic pentru statuile zeilor. Drept urmare, împăratul Hadrian a ordonat decapitarea acestuia, lucru care s-a și întâmplat în jurul anului 125 după Hristos.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot