Cum a murit Corneliu Zelea Codreanu? Din ordinul cui a fost asasinat?

04.03.2020
Cum a murit Corneliu Zelea Codreanu? Din ordinul cui a fost asasinat?

Corneliu Zelea Codreanu a fost una dintre cele mai marcante figuri din perioada interbelică. Născut în 1899 la Huși, Corneliu Zelea Codreanu a fost liderul extremei-drepte fasciste românești, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail din România interbelică, cunoscuți și sub numele de Legionari. În anul 1938, cel poreclit „Căpitanul” a fost asasinat în timpul detenției, cel mai probabil, din ordinul regelui Carol al II-lea. Cum a murit faimosul legionar?

Corneliu Zelea Codreanu a murit pe 30 noiembrie 1938, la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar cunoscut sub numele de „Căpitanul” fusese condamnat, în luna mai a anului 1938, la 10 ani de muncă silnică, pentru trădare.

Episodul controversat al morții lui Codreanu

Considerați o problemă pentru influența de care se bucura Mișcarea Legionară, autoritățile au pus la cale asasinarea unui important grup de legionari, în frunte cu Codreanu.

Într-o zi mohorâtă de noiembrie, Codreanu, alături de alţi 13 legionari, era transportat cu o dubă a Jandarmeriei de la Râmnicu Sărat la Bucureşti. În dreptul localității Tâncăbești, legionarii au fost coborâţi sub pretextul unei pauze. Aceștia au fost ştrangulaţi de jandarmi în câmp şi apoi împuşcaţi pentru a invoca motivul unei încercări de evadare. Trupurile celor 14 legionari au fost aruncate într-o groapă comună de la Jilava. În aceeași noapte perfidă, alți şase legionari mureau în duba Poliţiei Capitalei.

Cine a comandat asasinarea lui Codreanu?

Motivul asasinării l-ar fi constituit succesul partidului ”Totul pentru Ţară” la alegerile din decembrie 1937, unde obținuse un scor de 15,58%. Cel mai probabil, mişcarea Legionară i-a speriat atât pe regele Carol al II lea şi camarila sa condusă de Elena Lupescu şi Armand Călinescu care au decis să-l elimine definitiv pe Codreanu. De altfel, Armand Călinescu declarase cu puțină vreme înainte: „Dacă-l punem în libertate pe Codreau, cu popularitatea lui, în două, trei luni ajuge la guvernare”.

”La 28 noiembrie, Carol s-a reîntors în ţară. În noaptea chiar a reîntoarcerii sale a avut loc o lungă întrevedere cu Călinescu şi cu Gavrilă Marinescu, cărora le-a dat ordinele cuvenite. Douăzeci şi patru de ore mai târziu, în noaptea Sf. Andrei, 29-30 noiembrie 1938, Codreanu era asasinat în codrii Tâncăbeştilor de către călăii regelui”, nota M Sturdza în lucrarea „România şi sfârşitul Europei. Amintiri”.

Corneliu Zelea Codreanu

Foto: activenews.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot