Despre dictatorul Nicolae Ceaușescu s-au scris milioane de pagini, în presa de la noi, dar și în presa internațională. La fel și despre Elena, soția sa, alături de care dictatorul a murit pe 25 Decembrie 1989. Nu se știu prea multe despre Marin Ceaușescu, și el un om politic deosebit de important în timpul regimului comunist din România.
Părinții lui Ceaușescu au avut 10 copii, doar nouă au supraviețuit. Primul copil a fost Niculina. Al doilea născut în familia Ceaușeștilor a fost Marin. Acesta a lucrat și el la București, alături de Niculina și de Nicolae, apoi a terminat Academia de Științe Economice, după care a condus timp de mai mulți ani Agenția Economică a României de la Viena.
Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost executați în ziua de Crăciun a anului 1989, la Târgoviște. Cu trei zile mai devreme, Ion Iliescu semnase un decret al Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) prin care a înființat Tribunalul Militar Excepțional. Procesul celor doi lideri comuniști a fost unul de fațadă, soții Ceaușescu fiind găsiți vinovați genocid și subminarea economiei naționale și condamnați la moarte prin împușcare.
Imagini cu execuția Ceaușeștilor au circulat în toată lumea. La doar o zi de la moartea dictatorilor, Marin Ceaușescu, unul din frații dictatorului, s-a spânzurat în subsolul Reprezentanței Economiei a României la Viena. Înainte să-și pună capăt zilelor, Marin Ceaușescu a lăsat un bilet de adio:
„Să nu mă acuzaţi că am încheiat cu şampanie, nu este un viciu, dar am avut nevoie de un drog ca să pot să plec mai uşor. Colectiv – rămâneţi cu bine şi urmaţi-vă destinul”.
Marin Ceaușescu fusese timp de 15 ani șeful Agenției Economice a României la Viena. Se pare că înainte de 1989, Marin Ceaușescu s-ar fi întors în România de la Viena pentru a-l avertiza pe Nicolae Ceaușescu despre planurile celor din jur de a-l da jos. „Tata i-a spus mamei că este evident că nu are cum să ia legătura cu el. A și vorbit cu fratele lui, generalul Ilie Ceaușescu și a zis nu reușește să intre la Nicu, că așa îi spuneau. Tata a plecat spunându-i mamei „ai grijă ce faci, că vin vremuri grele, o să fie rău”, avea să povestească pentru jurnalul.ro ani mai târziu Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin.
Surse neoficiale spun că Marin Ceaușescu avea un rol strategic în inima Europei. El gestiona fonduri de sute de milioane de dolari în regimul ceaușist, bani redirecționați către conturi străine ale statului român. Marin Ceaușescu avea 74 de ani când s-a spânzurat.