Cum a murit un domnitor român de supradoză?
Istoria României este plină de personaje care au rămas în conștiința colectivă datorită sau din cauza evenimentelor la care au luat parte și a faptelor pe care le-au întreprins. Puțină lume știe că o parte din domnitori români aveau o serie de vicii care le afectau comportamentul și deciziile. Și mai puțini știu că unul dintre aceștia a murit din pricina unei supradoze.
Cine a fost domnitorul român care a murit de supradoză?
Multe dintre marile personalități ale României au avut o grămadă de vicii la viața lor, printre care și patima pentru droguri. Pe lângă faptul că cei mai mulți dintre ei erau afemeiați și aveau copiii cu mai multe femei, aceștia au descoperit și extazul oferit de consumul de droguri, în special cel al opiaceelor.
Potrivit istoricilor, Alexandru Lăpuşneanu ar fi consumat cannabis în scop terapeutic. Nicolae Mavrocordat ar fi folosit opiacee, sub forma unor magiunuri speciale puternic halucinogene. Se spune că domnitorul Moldovei, Constantin Racoviţă, era mai tot timpul vesel de la consumul de droguri.
Domnitorul Ţării Româneşti, Grigore al II-lea Ghica, era și el un pasionat al consumului de droguri. Acest viciu i-a adus și sfârșitul, fiind singurul conducător din istoria României care a murit de supradoză.
Contemporanul şi omologul „veselului” domnitor Constantin Racoviţă Cehan, Grigore al II-lea Ghica Vodă, murea la Bucureşti în 1752 – cum notează Athanasie Comen Ipsilanti –din pricina unei greşite administrări de teriacă cerească (un fel de compus puternic pe bază de opium). Domnitorul valah a murit probabil din cauza unei supradoze de Theriaca celesta, se arată în „Narcotice în cultura românească”.
Cine a fost Grigore al II-lea Ghica?
Grigore al II-lea Ghica(patru domnii 1726- 1733, 1735 – 1739, 1739 – 1741, 1747 – 1748) a fost domn al Moldovei și al Țării Românești în epoca fanariotă. Acesta s-a născut în anul 1695, la Constantinopol, și a murit pe data de 3 septembrie 1752, la București, din cauza unei supradoze de droguri. El este înmormântat la mănăstirea Pantelimon, din București. Grigore al II-lea Ghica a fost adus la conducerea Moldovei de către Nicolae Mavrocordat și a avut o domnie bună, în care a scăzut birurile, însă dregătoriile mari le-a acordat tot grecilor.
Partida boierilor nemulțumiți, în frunte cu Dimitrie Racoviță, a vrut să-l detroneze cu ajutorul tătarilor. Dar Ghica, ajutat de turci și munteni, îi respinge. Odată cu războiul ruso-turc, Moldova a fost ocupată de ruși, iar el a fost nevoit să părăsească tronul pentru scurt timp, septembrie – octombrie 1739. Cu toate intrigile împotriva lui Constantin Mavrocordat, și cu sumele vărsate la Constantinopol, a fost înlocuit cu acesta în 1741. Recâștigă tronul Moldovei după 6 ani, dar numai pentru un an: 1747 – 1748, după care răscumpără tronul Țării Românești. Cheltuielile mari cu recâștigarea și menținerea domniei, l-au făcut să mărească tot timpul sarcinile țării. A reparat mai multe mănăstiri și a zidit mănăstirile Frumoasa și Pantelimon (București) și a înființat tot acolo și un spital, potrivit Wikipedia.org.
Ce este supradoza?
Conform definiției din dexonline.ro, supradoza este o doză care depășește gradul toleranței organismului. Există supradoze de medicamente sau de droguri.
Foto: Wikipedia.org