Cum a rămas Insula Șerpilor fără șerpi? De ce, uneori, marea din jurul insulei se aprinde?
Insula Şerpilor se află în Marea Neagră la 45 de kilometri de țărmurile României și Ucrainei. Aceasta este recunoscută pentru faptul că a fost în ultimii ani un teritoriu disputat de către România și Ucraina. Totuși, cum a rămas Insula Șerpilor fără șerpi?
Insula șerpilor a fost, cândva, teritoriu românesc. După greci și romani, românii au fost locuitorii de drept ai insulei. În Cronica de la Nürnberg, se afirmă că „românii locuiau în insula Peuce vestită de cei vechi”.
De-a lungul vremii, insula a fost un adăpost pentru corăbiile lui Ștefan cel Mare în caz de furtuni, în drumul lor spre Constantinopol. În anul 1484 insula Șerpilor a intrat sub stăpânirea otomană și apoi sub stăpânirea rusă care a cedat-o Principatului Moldovei în 1856.
Aceasta a fost ocupată de URSS după sfârșitul celui de al doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948. Astăzi, Insula aparține Ucrainei.
Insula Șerpilor, istorie
Cu o suprafață de 17 hectare, Insula Șerpilor este un loc legendar, plin de mistere. Aceasta este formată în mare parte din roci dure și nu există izvoare de apă dulce pe teritoriul ei.
Insula Șerpilor a fost denumită astfel pentru că singurele animale care o populau au fost năpârca sau şarpele de casă. Astăzi nu mai există șerpi pe insulă. Unii istorici au susţinut că şerpii ar fi fost stârpiţi, în a doua parte a secolului XX, când aici ar fi fost cantonate trupe ale URSS-ului.
Specia de șarpe care a populat insula a fost șarpele de casă (Natrix natrix) ale căror exemplare ajungeau și la 2 metri lungime. Acestea erau inofensive și împiedicau înmulțirea rozătoarelor din zonă.
În timpul celui de al doilea război mondial, sovieticii au înființat aici o unitate de supraveghere maritimă şi aeriană, prevăzută cu antene radar.
Începând cu anul 1990, Insula Şerpilor a fost disputată de Ucraina şi România, la Curtea Internaţională de Justiţie. Astăzi, insula este parte a raionului Chilia al regiunii Odessa din Ucraina.
Insula Șerpilor, Triunghiul Bermudelor din Marea Neagră?
În legătură cu Insula Șerpilor există o mulțime de legende. O poveste spune că pe data de 5 decembrie 1945, cinci bombardiere americane au dispărut în apropierea insulei. Nici până astăzi nu au mai fost găsite, scrie adevarul.ro.
Pescarii au tot vorbit despre „marea care arde” din apropierea insulei. Activităţile seismice duc la invadarea fundului mării. Astfel, hidrogenul sulfurat care există pe fundul mării ajunge la suprafaţă şi, în concentraţie mare, se autoaprinde.
E adevărat că România se învecinează cu Rusia?
În mod ciudat, în apropierea Insulei Șerpilor, România se învecinează cu Rusia. Pe 18 martie 2014, prin alipirea „de facto” a peninsulei Crimeea la Federația Rusă, a apărut în Marea Neagră, la răsărit de insula Șerpilor și la echidistanță de aceasta și de capul Tarhankut din Crimeea, o nouă frontieră maritimă de fapt, între România și Rusia, de o lungime de 200 km cu un traseu nord-sud.