Cum a schimbat viața femeilor din România Primul Război Mondial?

de: Sorin Florea
20 12. 2021
Spital de campanie
Rolul fundamental al femeilor romane in Primul Razboi Mondial

Primul Război Mondial (28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918) a fost un conflict total, la care au participat peste 70 de milioane de soldați. Evenimentul a provocat moartea a 9 milioane de combatanți și 7 milioane de civili. Războiul a dus la importante schimbări politice și sociale pe scenă mondială, iar femeile au avut rolul lor, care a rămas în istorie.

În Vechiul Regat, bărbații au fost chemați la arme și au plecat pe front, iar acasă au rămas femeile care eray nevoite să suplinească munca acestora. Așadar, a avut loc o schimbare socială majoră, la acea vreme, fiindcă doamnele țării au înlocuit bărbații și au fost nevoite să întrețină familia. 

Ce trebuiau să facă femeile române în Primul Război Mondial?

Multe dintre femeile române lăsate la vatră au dovedit un caracter puternic și o stăpânire de sine exemplară, atunci când țara a intrat în Primul Război Mondial, iar bărbații au lăsat în urmă tot ceea ce le era drag pentru a-și apăra patria. Diviziunea socială a dispărut, în acea perioadă, nu mai existau doamne din înalta societate și cele din pătura de jos, fiindcă toată lumea ajuta la efortul de război.

Se poate spune fără echivoc că Regina Maria a fost cea care a dat un exemplu, atunci când a îmbrăcat uniforma de Cruce Roșie și mergea în spitalele de campanie, până foarte aproape de linia frontului și stătea, fără să se menajeze, alături de bolnavii de tifos exantematic, boală contagioasă cu mortalitate mare, care bântuia întreaga regiune.

Ea a riscat. A riscat foarte mult ajutând, de ce? Avea o carismă şi o aură. Atunci când ajungea lângă cei răniţi, ei o percepeau ca pe o icoană, o icoană ocrotitoare, avea un fel de magie asupra lor şi asta era o alinare importantă pentru ei. Le oferea icoane sau coşuri cu mâncare, dulciuri, dar cea mai importantă era prezenţa sa, era esenţială în preajma acelor ofiţeri sau soldaţi răniţi sau bolnavi de tifos, a explicat Diana Mandache, istoric MNIR București pentru digi24.ro.

Regina Maria, lângă un bolnav de pe front.

 

Drept urmare, femeile s-au solidarizat cu cauza națională și au luptat pentru apărarea țării, îndeplinind funcții la care nici nu se gândeau în trecut. Așadar, cele mai multe femei au lucrat în reţeaua de asistenţă mobilă medicală, iar unele dintre cele care nu aveau acasă familie mergeau chiar și în linia întâi a frontului. Totodată, acestea au îndeplinit și roluri de observatori militari, în serviciul auxiliar, agent de informaţii sau chiar voluntare cu arma în mână.

Primul Război Mondial a fost unul devastator, unde mulți români și-au pierdut viața. Finalul său ar fi trebuit să fie o eliberare pentru oameni, însă o altă tragedie a lovit populația globală. Gripa spaniolă, boala care a lovit prima dată în 1918, s-a transformat într-o pandemie și a fost la un pas să o ucidă și pe Regina Maria a României.

Foto: romania-actualitati.ro