Cum alegi vinetele fără semințe?
Vânăta este o legumă originară din India de Sud şi Sri Lanka. Aceasta este o specie a genului Solanum, iar când ajunge la maturitate planta atinge o înălțime de 0,4-1,5 metri. Vânăta produce un fruct cărnos, care în bucătăriile din întreaga lume este consumat ca și legumă, întotdeauna gătită, niciodată crudă, conform Wikipedia.org.
Vinetele fac parte din aceeași familie de plante cu cartoful, roșia sau ardeiul. Toate conțin alcaloizi, o substanță chimică care apără planta de insecte. Roşia şi cartoful au solanină, ardeiul capseicină, iar vânăta are cea mai mare cantitate de nicotină imediat după tutun, conform adihadean.ro.
Cu toate că pare greu de crezut, este adevărat. Vinetele conțin o mare cantitate de nicotină, iar atunci când sunt coapte și nescurse miros precum un muc de țigară ud. Potrivit specialiștilor în gastronomie, semințele de la vinete înmagazinează alcaloizii, această substanță chimică fiind de altfel și cea care determină gradul de amăreală.
Trebuie precizat că există o metodă prin care poți achiziționa vinete cu cât mai puține semințe. Totul este simplu și la îndemâna oricui.
Cum să alegi vinetele care au mai puține semințe?
Vinetele de pe piață cu mai puține semințe pot fi alese într-un mod simplu. Tot ce trebuie să faceți este să fiți atenți la sexul acestora. “Femeia vânătă” are mai multe semințe decât partea masculină. Aceasta se poate deosebi de “bărbatul vânătă” prin faptul că în partea dorsală „buricul” ei este mai mare și mai alungit. Totodată, cu cât vânăta este mai mare cu atât aceasta va fi mai matură și va avea mai multe semințe.
Cea mai bună rețetă de salată de vinete
Pentru a face o salată de vinete gustoasă, în primul rând trebuie să coaceți vinetele. Trei vinete sunt de ajuns pentru câteva portii sănătoase. După ce au fost lăsate la răcit, conţinutul din interiorul acestora este pus într-un castron. Specialiștii în gastronomie susțin că vinetele trebuie lăsate așa timp de o jumătate de o oră pentru a se scurge, după care se începe prepararea salatei.
Așadar, se iau vinetele din castron și se pun într-un robot de bucătărie. După aceea, se adaugă sare fină, paprika afumată, o linguriţă de miere de tei, patru căţei de usturoi și zeama de la o lămâie. Ulterior, se mai pun 4 linguri de ulei de floarea-soarelui și câteva frunze de pătrunjel. Cei care preferă ceapa pot adăuga și ceapă tocată. Totul este amestecat cum trebuie și se obține o salată de vinete delicioasă. Poftă bună!
Foto: Wikipedia.org