Statisticile arată că, la nivel mondial, la fiecare 12 minute se produce un accident care are ca rezultat pierderi de vieți omenești. Anual, în jur de 1,3 milioane de oameni mor în urma accidentelor rutiere. Totuși, cum ar fi trebuit să fie proiectați oamenii ca să supraviețuiască unui accident auto grav?
Patricia Piccinini, un artist din Melbourne, în colaborare cu chirurgul Christian Kenfield şi specialistul în investigarea accidentelor, Dr. David Logan au realizat un „om” botezat Graham care ar putea să iasă teafăr și nevătămat în urma unei coliziuni.
Cine a fost acarul Păun, omul găsit țap ispășitor?
Specialiștii au luat în calcul eliminarea părților vulnerabile ale oamenilor și au construit un „pasager” de la zero. Astfel, Graham cântărește în jur de 200 de kilograme și este fabricat din poliester armat cu fibre de sticlă siliconică, beton, păr uman şi oţel.
Graham are un craniu foarte mare care a fost umplut cu lichid cefalorahidian (lichid clar și transparent care umple sistemul ventricular cerebral, canalul ependimar, spațiile subarahnoidiene cerebrale și medulare) şi ligamente pentru a proteja creierul. Gâtul, o parte extrem de vulnerabilă în cazul unui accident, a dispărut complet. Forma neobişnuită a nasului şi a urechilor, arată că, în timpul unui accident, bărbatul nu ar suferi răni puternice atunci când s-ar lovi, eventual, de volanul automobilului.
De unde vine expresia „o întorci ca la Ploiești”?
Din păcate, „creatura” Graham arată extrem de ciudat și abia dacă seamănă cu un om. Singurul avantaj? A fost proiectat să iasă „viu” din aproape orice coliziune auto. Am spus „viu”? Mai degrabă întreg.
Cel mai amplu accident rutier din țara noastră a avut loc în perioada comunistă, în anul 1980. Atunci, 48 de oameni și-au pierdut viața după ce un autobuz supraaglomerat s-a răsturnat într-o mlaştină pe drumul ce leagă Suceava de Botoşani.
Ce a făcut Iuda Iscarioteanul cu cei 30 de arginți obţinuţi din vânzarea lui Iisus?