Cum arată ADEVĂRATA HARTĂ a lumii? Rusia și Groenlanda nu sunt chiar atât de mari

07.12.2021
Cum arată ADEVĂRATA HARTĂ a lumii? Rusia și Groenlanda nu sunt chiar atât de mari

Hărțile sunt instrumente extrem de importante în viața noastră de zi cu zi, fie că ne ghidează călătoriile de la punctul A la B, fie ne modelează percepțiile noastre de ansamblu despre geopolitică și mediu.

Prima hartă a lumii a fost prezentată prima dată în anii 1569 de către Gerardus Mercator. De atunci a devenit cel mai popular tip de proiecție a hărților. Dar a condus la unele concepții greșite serioase, deoarece proiecția Mercator distorsionează dimensiunea țărilor pe măsură ce latitudinea crește de la Ecuator la Poli.

Făcând ca mase de pământ din apropierea Polului Nord și Sud, cum ar fi Groenlanda și Antarctica, să pară mult mai mari decât sunt în realitate, în raport cu teritoriile din apropierea ecuatorului, cum ar fi Africa Centrală.

Harta lumii proiectată de Gerardus Mercator

Cum arată ADEVĂRATA HARTĂ a lumii?

Proiecția lui Gerardus Mercator a fost concepută inițial pentru marinarii europeni, astfel încât aceștia să o poată folosi pentru a naviga și a trece în siguranță peste oceane, urmărind liniile drepte create de proiecția sa. Cu siguranță, el nu știa că proiecția lui pe hărți va deveni atât de populară pentru generații întregi.

Iată câteva exemple de state ale căror dimensiune nu este cea reală. Potrivit Bold Tuesday, unul dintre acestea se referă la Norvegia care pare la fel de mare ca Chile, însă în realitate, Chile este mai mare decât Norvegia.

De asemenea, am putea spune, potrivit proiecției lui Mercator că Suedia este de cel puțin trei ori mai mare decât Spania. De fapt, Spania este mai mare decât Suedia.

 

Finlanda și Germania sunt alte exemple de țări cu dimensiuni diferite în realitate. Pe harta lui Mercator Finlanda este mai mare decât Germania, însă adevărul este altul. Toate acestea pentru că Finlanda este mai aproape de Polul Nord și, așa cum ați învățat mai devreme, proiecția Mercator face ca țările mai aproape de poli să pară mai mari.

Dacă comparăm Islanda și Madagascar, atunci cele două insule par să aibă aproape aceeași dimensiune. De fapt, Islanda se încadrează în Madagascar de aproximativ cinci ori și jumătate.

 

O concepție greșită se regăsește și în cartografierea Marii Britanie și Thailanda. Ele arată cam de aceeași dimensiune, Marea Britanie ar putea chiar să arate puțin mai mare. În realitate, Thailanda este de două ori mai mare decât Marea Britanie.

În ciuda caracteristicilor vizuale inexacte, sau poate din cauza lor, proiecția Mercator a obținut o adoptare pe scară largă în întreaga lume. Aceasta include în sala de clasă, unde mințile tinere învață mai întâi despre geografie și își formează opinii cu privire la relațiile dintre țări.

Foto: Wikipedia, Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot