Cum arată așezarea care se numește… IAD?

16.09.2021
Cum arată așezarea care se numește… IAD?

Unii sunt siguri că iadul este un loc fierbinte unde se află milioane de oameni răi care pătimesc pentru păcatele lor. Cine ar fi crezut că în Norvegia există o localitate care poartă denumirea de IAD? E drept, așezarea se numește, de fapt, Hell și în limba engleză, Hell înseamnă iad.

Hell este un sat situat în zona Lånke din Stjørdal din regiunea Trøndelag. Acesta se găsește la aproximativ 3 kilometri sud de orașul Stjørdalshalsen. Satul avea în anul 2018 o populație de 1589 de locuitori.

Ce este iadul? Şi cuget în sinea mea: e suferinţa de a nu mai putea iubi. (Dostoievski, Frații Karamazov)

Hell are în prezent un magazin alimentar, o benzinărie, un magazin de tip fast-food și un azil de bătrâni. Satul este vizitat periodic de cei care vor să-și facă o poză cu pancarta pe care scrie cu litere de-o șchioapă HELL. Mulți dintre ei își încarcă apoi pozele pe rețelele de socializare și scriu cu mândrie: „Am ajuns în iad!”.

Numele satului Hell provine din cuvântul norvegian vechi „hellir”, care înseamnă „surplus” sau „peșteră de stâncă”. Denumirea ar putea veni și de la substantivul „hel” care în norvegiană înseamnă „noroc”, dar și de la un nume propriu Hel. În norvegiană, „iad” se traduce prin „helvete”.

Galileo Galilei a măsurat iadul

Una dintre cele mai ciudate investigații a fost a lui Galileo Galilei. Savantul a încercat să măsoare dimensiunile iadului având la bază Divina Comedie a lui Dante. Galilei a considerat că diametrul bazei iadului ar trebui să fie egal cu raza Pământului. Astfel, iadul ar avea un acoperiș mare de 460 de km.

Curiozități despre Norvegia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot