Cum arată astăzi casa natală a lui Alexandru Ioan Cuza din Bârlad?
Alexandru Ioan Cuza a fost domnitorul care a creat statul național România și a unit, pentru prima dată în istorie, Principatele Române. Întreaga s-a politica internă și externă a fost orientată spre recunoașterea unirii Moldovei cu Țara Românească de către Imperiul Otoman și Puterile Garante.
Unde s-a născut Alexandru Ioan Cuza?
Alexandru Ioan Cuza s-a născut pe 20 martie/1 aprilie, la Bârlad, și a murit pe 3 mai 1873, la Heidelberg, în Imperiul German. Potrivit istoricilor, tatăl lui Alexandru Ioan Cuza a obținut o slujbă în zonă de la domnitorul Mihai Suțu. Drept urmare, acesta s-a mutat în Bârlad, însă nu avea o casă și a stat la fratele lui, Gheorghe Cuza.
Casa era una boierească, iar viitorul domnitor al României a văzut, aici, lumina zilei pentru prima dată. Construcția a fost realizată în anul 1812, însă după naștere, Cuza nu a stat foarte mult cu părinții săi. În prezent, clădirea este situatã în cartierul Podeni, pe strada Alexandru Ioan Cuza, numărul 95 A.
Din păcate, în ultima perioadă, autoritățile au cam neglijat clădirea în care s-a născut marele domnitor. Curtea interioară este plină de iarbă netăiată, iar clădirea are un aspect neîngrijit, peste care se vede că a trecut timpul. Turiștii care vor să vină în zonă pot să viziteze casa doar din exterior.
Cine a fost Alexandru Ioan Cuza?
Alexandru Ioan Cuza s-a născut pe 20 martie/1 aprilie, la Bârlad, și a murit pe 3 mai 1873, la Heidelberg, în Imperiul German. Acesta a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, pe data de 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, pe data de 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două Principate.
A pricepe este mai important decât a ști. Alexandru Ioan Cuza
O mare parte din activitatea s-a politică a fost îndreptată spre recunoașterea unirii Moldovei cu Țara Românească de către Imperiul Otoman și Puterile Garante. Conform istoricilor, procesul de unire a început, în anul 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniei lui Mihail Sturdza și ulterior în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu.
Colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al ambelor principate, pe data de 5 ianuarie 1859 în Moldova și pe data de 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. În anul 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două Principate.
Ce reforme a înfăptuit Cuza?
După realizarea unirii, Alexandru Ioan Cuza și colaboratorul său cel mai apropiat, Mihail Kogălniceanu (ministru, apoi prim-ministru al României), au inițiat importante reforme interne: secularizarea averilor mănăstirești (1863), reforma agrară (1864), reforma învățământului (1864), reforma justiției (1864). Toate aceste proiecte au fixat un cadru modern de dezvoltare al țării.
În timpul domniei acestuia au fost elaborate Codul Civil și Codul Penal, de inspirație franceză. Totodată, au fost înființate primele Universități din țară, cea de la Iași și de la București, iar învățământul primar a devenit obligatoriu. Cuza este cel care a înființat, pentru prima dată în România, Armata Națională.
Alexandru Ioan Cuza a încetat din viață la 3/15 mai 1873, la Hotelul Europa din Heidelberg, la vârsta de 53 de ani. O răceală puternică i-a fost fatală, el având complicații la inimă și la ficat, precum și astm.
Foto: YouTube.com și Wikipedia.org