Cum arată azi viața lui Emil Constantinescu, fostul președinte al României?

13.12.2023
Cum arată azi viața lui Emil Constantinescu, fostul președinte al României?

Președinția țării este cea mai înaltă funcție din România și din multe state civilizate. De-a lungul timpului, ziariștii au scris ample articole despre foști sau actuali președinți ca Ion Iliescu, Traian Băsescu sau Klaus Iohannis. Din această listă lipsește un om care a ales să trăiască mai mult în umbră. Cum arată viața fostului președinte al țării, Emil Constantinescu, cel care a condus România între 1996 și 2000?

Emil Constantinescu, profesor doctor și președinte

Emil Constantinescu

Din anul 1974, România a devenit un stat în care șeful de stat este denumit Președinte. Pentru a avea o viziune totală asupra fenomenului lista șefilor de stat denumiți președinți arată astfel:

Președintele este ales periodic, prin vot direct și democratic pentru o perioadă de 5 ani. Acesta nu poate fi reales în funcție pe o perioadă mai mare de trei mandate, pentru a păstra o echitate democratică în societate. În teorie, orice persoană din țară poate îndeplini funcția de președinte. În practică, este nevoie de multă muncă, sprijin politic, dar și financiar pentru a ajunge în fruntea unui stat.

În această listă, cel mai puțin cunoscut nume este al lui Emil Constantinescu. Fost președinte al țării, ales în perioada 17 noiembrie 1996 – 10 decembrie 2000, care a decis să ducă o viață retrasă. Prezențele sale în ziare sau știri sunt puține spre deloc, iar cei mai tineri dintre noi poate nici nu am auzit de el.

Emil Constantinescu s-a născut în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în anul 1939 în localitatea Tighina. Și-a clădit o carieră în politică și geologie, iar în prezent este cadru didactic în cadrul Facultății de Geologie a Universității din București.

Activitatea politică și-a început-o alături de câțiva colegi după căderea regimului comunist. S-a angajat în efortul de clădire a democrației într-o societate gri, pentru a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului. După terminarea mineriadelor, a fondat asociația Solidaritatea Universitară, unde ulterior s-a unit cu partidele democratice de la vremea aceea. La propunerea colegilor s-a înscris la cursa prezidențială. A câștigat al doilea scrutin și a obținut aproape 40% din voturi împotriva președintelui în exercițiu.

Perioada mandatului acestuia a rămas în societate ca fiind o angajare de construire a economiei, justiției și chiar a administrației. A fost modificat și actualizat codul penal, garanțiile pentru respectarea drepturilor omului în procesele penale și civile. Cu ajutorul acestuia a fost ratificată viitoarea aderare la NATO.

Ce face fostul președinte?

După terminarea mandatului, Emil Constantinescu s-a întors la catedră. Totodată, a reluat demersurile pentru consolidarea rolului organizațiilor neguvernamentale ca președinte a diverselor fundații și organizații. Cele mai importante fiind Asociația pentru Educație Cetățenească, Fundația României pentru Democrație, dar și Institutul pentru Cooperare Regională și Prevenirea Conflictelor.

Fiind un fost președinte care încă activează în domeniul care l-a consacrat, imaginea acestuia în media este aproape inexistentă. Scandalurile despre acesta nu există, iar unii oameni chiar au uitat despre mandatul lui de la începutul mileniului 2.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot