Cum arată bârlogul ursului carpatin? Video excepțional

29.12.2020
Cum arată bârlogul ursului carpatin? Video excepțional

În decembrie, urșii se retrag în bârlog pentru iarnă. Ocazional, în ierni cu puțină zăpadă și cu o recoltă mare de nuci (în special fagi) urșii carpatini nu stau foarte mult în hibernare, ci petrec o mare perioadă din iarnă căutând mâncare.

Dacă nu există recoltă de nuci așa cum a fost cazul în iarna 1972-1973 (care a fost și o iarnă cu puțină zăpadă), urșii s-au retras în vizuină mult mai devreme. Femelele însărcinate rămân întotdeauna în vizuină. Femelele intră în călduri de la mijlocul lunii mai până la începutul lunii iunie. Sarcina durează aproximativ 210 zile. Bărbații ajung la maturitate sexuală după doi ani, iar ursoaicele se reproduc în al patrulea an și apoi dau naștere puilor în fiecare an. Ursul carpatin nu este violent cu oamenii decât primăvara și toamna, când duc lipsă de alimente.

În cazuri rare, ei pot ataca, dar numai atunci când sunt urmăriți în mod insistent. Doar așa un urs mare și „experimentat” poate deveni periculos. Dacă femela simte că este urmărită și are pui, aceasta va reacționa agresiv și își va proteja puii. Ea scoate în general un zgomot specific și puii se ascund. Apropierea omului de unitatea familială în acest moment poate fi extrem de periculoasă.

Cum arată bârlogul ursului carpatin?

Majoritatea vizuinelor sunt capitonate cu crengi, frunze, iarbă uscată, într-o grotă, sub rădăcinile unor copaci căzuți, în furnicare sau chiar își sapă adăpostul, în general pe o rază de 10 până la 15 m. Cea mai adâncă grotă săpată descoperită de specialiști a fost de 580m și cea mai înaltă de 830 m.

Dimensiunile bârlogului depind de mărimea ursului și tipul de hibernare. Adâncimea așternutului este de 12 până la 18 cm și greutatea de 8 până la 12 kg. Compoziția sa depinde în primul rând de disponibilitatea acoperirii naturale și expunerea pantei.

Unii urși carpatini vor ierna într-o singură groapă în mod repetat pe parcursul unei perioade de câțiva ani la rând. Noi bârloguri sunt făcute, în majoritatea cazurilor de animalele tinere.

În Carpați hibernarea durează de obicei până la mijlocul lunii martie sau începutul lunii aprilie, perioada de ieșire din grote durează de la 5 până la 12 zile.

Foto: Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot