Cum arată „buncărul invizibil” din Hunedoara?

17.05.2022
Cum arată „buncărul invizibil” din Hunedoara?

În județul Hunedoara se găsește un „buncăr invizibil”, unde, până acum câțiva ani, se afla un fost centru de comandă al rachetelor. Zona este una foarte bine camuflată, însă, în prezent, a ajuns o ruină. Buncărul a fost închis acum aproape două decenii, iar aici se găsea Regimentul 15 Rachete şi artileria antiaeriană.

Această unitate militară a funcționat mai bine de 50 de ani și, cu toate acestea, oamenii din împrejurimi nu știau că în zonă se află așa ceva. Buncărul a fost bine camuflat, iar militarii care lucrau acolo aveau interzis să povestească cuiva despre locație.

Centrul de comandă de unde a fost coordonată activitatea unităţilor militare antiaeriene, din judeţul Hunedoara, era cel mai bine ascuns vederii, deşi a fost construit la marginea Hunedoarei şi a Teliucului. Imaginile aeriene pot arăta doar acoperişul cenuşiu al acestuia, în mijlocul pădurii vaste care se întinde peste dealurile Hunedoarei, Silvaşului şi Teliucului. Din aer, locul putea fi uşor confundat cu un petec de beton sau zgură, care nu atrăgea atenţia într-o zonă dominată de construcţiile uriaşe ale combinatului siderurgic din Hunedoara şi ale minelor de Teliuc, potrivit adevarul.ro.

Buncărul are mai multe niveluri sub pământ

Construcția acestui buncăr a fost una complexă, iar sub pământ se află mai multe niveluri și încăperi. Unitatea militară a luat naștere la sfârșitul anilor ’50 pentru a apăra zona industrială, precum și orașele Deva, Hunedoara, Haţeg şi Orăştie de atacuri aeriene. Aceasta era formată din patru divizioane de foc, amplasate în zonele Haţeg, Orăştie, Vadul Dobrii şi Ilia şi dintr-un divizion tehnic, amplasat la Hunedoara.

Aici exista o tură de serviciu permanent asigurată printr-un şef de tură, ofiţer în statul major şi un ofiţer de serviciu pe transmisiuni cu echipele aferente. Tot aici se afla şi punctul de dirijare a aviaţiei militare, deservit de un ofiţer, informa Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă si Retragere din judeţul Hunedoara „Sarmizegetusa”, potrivit sursei citate mai sus.

Divizioanele de foc au fost dotate iniţial cu rachete Dvina, însă începând cu anul 1985 au fost schimbate cu sistemul S-75M3 Volhov. Acestea erau baterii de artilerie antiaeriană, de calibrul 57 mm, pentru apărarea antiaeriană la înălţimi mici şi, din anii ´80, au fost înlocuite cu mitraliere antiaeriene MR-4 de calibrul 14,5 mm. Începând cu anul 2000 unitatea a fost abandonată, iar localnicii au furat tot ce era de furat.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot