Cum arată „buncărul invizibil” din Hunedoara?

17.05.2022
Cum arată „buncărul invizibil” din Hunedoara?

În județul Hunedoara se găsește un „buncăr invizibil”, unde, până acum câțiva ani, se afla un fost centru de comandă al rachetelor. Zona este una foarte bine camuflată, însă, în prezent, a ajuns o ruină. Buncărul a fost închis acum aproape două decenii, iar aici se găsea Regimentul 15 Rachete şi artileria antiaeriană.

Această unitate militară a funcționat mai bine de 50 de ani și, cu toate acestea, oamenii din împrejurimi nu știau că în zonă se află așa ceva. Buncărul a fost bine camuflat, iar militarii care lucrau acolo aveau interzis să povestească cuiva despre locație.

Centrul de comandă de unde a fost coordonată activitatea unităţilor militare antiaeriene, din judeţul Hunedoara, era cel mai bine ascuns vederii, deşi a fost construit la marginea Hunedoarei şi a Teliucului. Imaginile aeriene pot arăta doar acoperişul cenuşiu al acestuia, în mijlocul pădurii vaste care se întinde peste dealurile Hunedoarei, Silvaşului şi Teliucului. Din aer, locul putea fi uşor confundat cu un petec de beton sau zgură, care nu atrăgea atenţia într-o zonă dominată de construcţiile uriaşe ale combinatului siderurgic din Hunedoara şi ale minelor de Teliuc, potrivit adevarul.ro.

Buncărul are mai multe niveluri sub pământ

Construcția acestui buncăr a fost una complexă, iar sub pământ se află mai multe niveluri și încăperi. Unitatea militară a luat naștere la sfârșitul anilor ’50 pentru a apăra zona industrială, precum și orașele Deva, Hunedoara, Haţeg şi Orăştie de atacuri aeriene. Aceasta era formată din patru divizioane de foc, amplasate în zonele Haţeg, Orăştie, Vadul Dobrii şi Ilia şi dintr-un divizion tehnic, amplasat la Hunedoara.

Aici exista o tură de serviciu permanent asigurată printr-un şef de tură, ofiţer în statul major şi un ofiţer de serviciu pe transmisiuni cu echipele aferente. Tot aici se afla şi punctul de dirijare a aviaţiei militare, deservit de un ofiţer, informa Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă si Retragere din judeţul Hunedoara „Sarmizegetusa”, potrivit sursei citate mai sus.

Divizioanele de foc au fost dotate iniţial cu rachete Dvina, însă începând cu anul 1985 au fost schimbate cu sistemul S-75M3 Volhov. Acestea erau baterii de artilerie antiaeriană, de calibrul 57 mm, pentru apărarea antiaeriană la înălţimi mici şi, din anii ´80, au fost înlocuite cu mitraliere antiaeriene MR-4 de calibrul 14,5 mm. Începând cu anul 2000 unitatea a fost abandonată, iar localnicii au furat tot ce era de furat.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot