Dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost omul care a marcat pentru totdeauna istora țării noastre. Acesta a condus România din 29 aprilie 1974 și până în 22 decembrie 1989. Ceaușescu a fost și Secretar General al PCR din anul 1965 și până în anul 1989, când a fost executat alături de soția sa.
O mare parte din viață, Nicolae și Elena au locuit la reședința din Palatul Primăverii, situată pe Bulevardul Primăverii, la numărul 50. Imobilul este cunoscut și sub denumirea de „Casa Ceaușescu” și a fost din 1965 și până în 1989 reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin.
„Casa Ceaușescu”, o prorietate cu 80 de încăperi, a fost ridicată la mijlocul anilor ’60. Locuința a fost mărită între anii 1970 – 1972, atunci când a fost construită și o cameră secretă. Aceasta era, de fapt, un fel de buncăr situat la aproape 10 metri sub pământ și care era prevăzut ca familia prezidențială să se poată ascunde în caz de bombardament.
Intrarea în buncăr este bine mascată de o uşă capitonată, după care urmează o a doua uşă, metalică, masivă, închisă ermetic. Apoi, se coboară 17 trepte de marmură. Se ajunge într-o încăpere mare, cu o masă de lemn masiv poziționată în centru. Din această încăpere se pleacă spre buncăr, trecând printr-o altă cameră de tranziţie.
Din păcate, intrarea în tunel este astăzi zidită, lucru care s-a petrecut după Revoluţie, potrivit explicaţiilor oficiale. Se pare că revoluționarilor le era teamă că dictatorul s-ar putea ascunde pe aici și au decis să blocheze accesul către tunel. Totuși, pe unde iese tunelul care pleacă din „Casa Ceaușescu”? Conform ghizilor Palatului Primăverii, tunelul cu pricina are legătură cu un alt tunel secret care avea ieșire spre zona lacului Floreasca.