Cum arată căsătoria în sudul Sudanului? 4 ani de libertate completă pentru mireasă: nu gătește, nu spală, doar se bucură de viață

08.07.2024
Cum arată căsătoria în sudul Sudanului? 4 ani de libertate completă pentru mireasă: nu gătește, nu spală, doar se bucură de viață

Ați auzit vreodată despre o căsătorie care să fie sinonimă cu „libertate deplină”? Ei bine, în tribul Dinka din Sudanul de Sud lucrurile stau diferit. Cel puțin în primii patru ani. Apoi, se schimbă treaba.

Căsătoria în Sudan? 4 ani de libertate pentru femei

Spre deosebire de multe triburi africane, locul în care femeile sunt considerate a fi lipsite de valoare, în tribul Dinka reprezentantele sexului frumos sunt extrem de apreciate. Pentru a se căsători, un bărbat plătește o zestre ce variază între 100 și 500 de vaci.

Odată ce un bărbat se căsătorește, soția lui nu va găti și nu va mătura timp de 4 ani. Această perioadă se numește „Anyuuc” („Primire generoasă”). Perioada este importantă pentru ca noua mireasă să se odihnească, să se relaxeze și să studieze valorile gospodăriei soțului.

În acest timp, sora soțului ei va găti, va spăla ustensile, va colecta lemne de foc, va aduce apă și va face alte treburi casnice până mai târziu.

După 4 ani, soțul ei decide să organizeze o petrecere foarte mare numită „Thaat” („Festivalul gătitului”) unde 3 vaci și 5 capre sunt sacrificate pentru a iniția o soție să gătească pentru familie. Dacă bărbatul s-a comportat urât în cei 4 ani soția poate decide să plece și nici măcar nu trebuie să dea înapoi zestrea, scrie thehotjem.com.

Buthan, țara unde o femeie poate avea mai mulți bărbați

Tribul Dinka nu este singurul loc unde lucrurile se întâmplă diferit. În Buthan, în anumite regiuni, poliandria (o femeie poate avea mai mulți soți) este permisă. La fel și poligamia.

Andreia, jumătatea proiectului HaiHui în doi, s-a aflat pentru o perioadă în Buthan și a explicat cum stă treaba cu poligamia/poliandrie (formă de căsătorie în care un bărbat (o femeie) are, în același timp, mai multe soții (soți) și care nu este acceptată în majoritatea statelor) în această țară.

„Poligamia este admisă în Buthan. Ești femeie, poți avea doi sau trei soți, ești bărbat poți avea două, trei soții. Tinerii nu aderă la genul acesta de relații, dar se practică în zonele în care trăiesc populațiile nomade”, a explicat Andreia în vlog-ul său de pe YouTube.

Aceasta a adăugat: „De exemplu, un bărbat se poate căsători cu două surori sau o femeie se poate căsători cu doi frați tocmai pentru a menține averea în familie”

Recent, autoritățile din Buthan au restricționat prin lege poligamia la maximum trei soții per bărbat. Sunt bărbați care pot avea mai multe neveste, cu condiția ca prima soție să-și dea consimțământul. Totuși, interesant este că în aproape toate cazurile de poliandrie au fost poliandrie fratenă, adică frați care împărțeau aceeași femeie. În cultura buthaneză, toți frații sunt considerați parteneri sexuali egali ai soției comune.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot