Cum arată căsătoria în sudul Sudanului? 4 ani de libertate completă pentru mireasă: nu gătește, nu spală, doar se bucură de viață

08.07.2024
Cum arată căsătoria în sudul Sudanului? 4 ani de libertate completă pentru mireasă: nu gătește, nu spală, doar se bucură de viață

Ați auzit vreodată despre o căsătorie care să fie sinonimă cu „libertate deplină”? Ei bine, în tribul Dinka din Sudanul de Sud lucrurile stau diferit. Cel puțin în primii patru ani. Apoi, se schimbă treaba.

Căsătoria în Sudan? 4 ani de libertate pentru femei

Spre deosebire de multe triburi africane, locul în care femeile sunt considerate a fi lipsite de valoare, în tribul Dinka reprezentantele sexului frumos sunt extrem de apreciate. Pentru a se căsători, un bărbat plătește o zestre ce variază între 100 și 500 de vaci.

Odată ce un bărbat se căsătorește, soția lui nu va găti și nu va mătura timp de 4 ani. Această perioadă se numește „Anyuuc” („Primire generoasă”). Perioada este importantă pentru ca noua mireasă să se odihnească, să se relaxeze și să studieze valorile gospodăriei soțului.

În acest timp, sora soțului ei va găti, va spăla ustensile, va colecta lemne de foc, va aduce apă și va face alte treburi casnice până mai târziu.

După 4 ani, soțul ei decide să organizeze o petrecere foarte mare numită „Thaat” („Festivalul gătitului”) unde 3 vaci și 5 capre sunt sacrificate pentru a iniția o soție să gătească pentru familie. Dacă bărbatul s-a comportat urât în cei 4 ani soția poate decide să plece și nici măcar nu trebuie să dea înapoi zestrea, scrie thehotjem.com.

Buthan, țara unde o femeie poate avea mai mulți bărbați

Tribul Dinka nu este singurul loc unde lucrurile se întâmplă diferit. În Buthan, în anumite regiuni, poliandria (o femeie poate avea mai mulți soți) este permisă. La fel și poligamia.

Andreia, jumătatea proiectului HaiHui în doi, s-a aflat pentru o perioadă în Buthan și a explicat cum stă treaba cu poligamia/poliandrie (formă de căsătorie în care un bărbat (o femeie) are, în același timp, mai multe soții (soți) și care nu este acceptată în majoritatea statelor) în această țară.

„Poligamia este admisă în Buthan. Ești femeie, poți avea doi sau trei soți, ești bărbat poți avea două, trei soții. Tinerii nu aderă la genul acesta de relații, dar se practică în zonele în care trăiesc populațiile nomade”, a explicat Andreia în vlog-ul său de pe YouTube.

Aceasta a adăugat: „De exemplu, un bărbat se poate căsători cu două surori sau o femeie se poate căsători cu doi frați tocmai pentru a menține averea în familie”

Recent, autoritățile din Buthan au restricționat prin lege poligamia la maximum trei soții per bărbat. Sunt bărbați care pot avea mai multe neveste, cu condiția ca prima soție să-și dea consimțământul. Totuși, interesant este că în aproape toate cazurile de poliandrie au fost poliandrie fratenă, adică frați care împărțeau aceeași femeie. În cultura buthaneză, toți frații sunt considerați parteneri sexuali egali ai soției comune.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot