Cum arăta cea mai periculoasă jucărie pentru copii din lume și ce conținea trusa?
De câteva luni, explozia de la Cernobîl a fost readusă în atenția publică după ce producătorii HBO au lansat o miniserie de 5 episoade intitulată „Chernobyl”. Serialul scoate în evidență ce s-a întâmplat, de fapt, în anul 1986 și ce sacrificii omenești s-au făcut pentru ca Europa să fie salvată de la pieire.
Puțini erau cei care conștientizau cât de periculoase erau radiațiile în urmă cu 70 de ani. Ba mai mult, se pare că în anii ’50, radiațiile nu erau considerate deloc nocive. Copiii erau chiar încurajați să se joace de-a radiațiile.
„Gilbert U-238 Atomic Energy Lab” a fost un mini laborator de jucărie creat în Statele Unite ale Americii de inventatorul Alfred Carlton Gilbert. Kit-ul le permitea copiilor să creeze reacții chimice utilizând materiale radioactive.
Cernobîlul bucureștenilor. Sunt radiații în Capitală din zona platformei Măgurele?
Laboratorul atomic educativ era vândut cu 49 de dolari, echivalentul a 520 de dolari din prezent și trusa conținea inclusiv mostre de materiale radioactive, precum poloniul (element chimic radioactiv, obținut prin dezintegrarea radioactivă a uraniului) și uraniul (metal radioactiv alb-cenușiu, dur, din grupa actinidelor, combustibil în centralele nucleare). Nu degeaba, „Gilbert U-238 Atomic Energy Lab” a fost considerată câțiva zeci de ani mai târziu cea mai periculoasă jucărie din toate timpurile.
Laborator radioactiv de jucarie pentru educarea copiilor
Alfred Carlton Gilbert considera că cei mai mici dintre locuitorii Statelor Unite trebuie încurajați să se dezvolte și să-și dorească să urmeze o carieră în domeniul științei și ingineriei. Când trusa a fost scoasă de pe piață, Alfred Carlton Gilbert s-a apărat spunând că e sigură și că la proiect au lucrat cei mai buni ingineri din țară.
Mini laboratorul atomic a fost vândut între 1950 și 1951 până să fie interzis de autorități din cauza faptului că cei mici ar putea înghiți mostrele de materiale radioactive. De parcă aceasta ar fi fost singura problemă…
Foto: orau.org