Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?

29.11.2022
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?

Regimul comunist a lăsat urme adânci în toate zonele din România. Impresia falsă de creștere economică a făcut ca unele regiuni să fie redenumite, iar în multe dintre orașe buldozerele socialiste și-au făcut simțită prezența. Cu toate acestea, 1989 reprezintă un an de pomină, în care poporul român a renăscut. Cum arată ceasul care a încremenit în timp imediat după fuga lui Nicolae Ceaușescu?

Unde este ceasul nemișcat de peste 30 de ani?

ceasul

În fiecare an, românii retrăiesc povestea revoluției în apropierea sărbătoarilor. Mai multe orașe mari ale țării reprezintă simboluri ale luptei anti socialiste. București, Timișoara, Brașov sau Cluj sunt câteva dintre orașele în care mâna comunistă și-a lăsat amprenta substanțial.

În centrul orașului Cluj-Napoca, există hala din Piața Mihai Viteazu cu o poveste incredibilă. Orologiul indică de peste 30 de ani același timp, ora 12:07. Deși la prima vedere nu pare o oră importantă sau semnificativă, aceasta reprezintă ora în care Nicolae Ceaușescu a fugit din București.

Un nume Palko Mate Jozsef lucra ca electrician la Hala Agroalimentară din Piața Mihai Viteazul și era cel care se ocupa de buna funcționare a ceasului.

„Era un ceas construit de Institutul Politehnic. Orologiul a fost montat pe clădire în 1985, când au terminat lucrările, dar era în permanență în întârziere, așa că eu aveam la mine cheia cu care să îl fixez. În 22 decembrie, aveam cheia la mine așa că am marcat momentul fugii dictatorului și am oprit timpul în loc”, a povestit ulterior autorul acestei acțiuni.

Clujeanul are o singură dorință, ceasul să fie adjudecat de revoluționari și să fie pus în valoare ca simbol a luptei împotriva dictaturii ceaușiste. În perioada lunii decembrie 1989, în mai multe orașe din România, oamenii au scandat definitiv „Jos Comunismul!”

Cum arată filmul Revoluției decembriste?

În perioada 16-25 decembrie 1989, România trebuie să îmbrace straie de sărbătoare, însă în schimb s-a dorit restaurarea democrației.
Pe data de 16 decembrie, au izbucnit proteste în Timișoara, iar treptat s-au întins în toată țara. O zi mai târziu, la București se ia decizia la nivel înalt de a fi stins conflictul folosind forța de către autorități. În ziua de 18 decembrie, se aude pentru prima dată după o pauză de decenii, celebrul cântec național „Deșteaptă-te, române!”. Manifestanții au fost atacați și chiar uciși, iar urmele lor au dispărut definitiv, trupurile fiind incinerate în București.

În timp ce dictatorul a decis continuarea plecării în Iran, manifestațiile au ajuns în marile orașe ale țării, inclusiv București. La întoarcerea sa în capitală, coloanele de protestatari se revoltau constant.

Ultimul discurs comunist a avut loc pe data de 21 decembrie 1989, când Nicolae Ceaușescu, în incapacitatea de a înțelege evenimentele, promitea în disperare o creștere de salarii. Evenimentele sângeroase ca urmare a intervenției armate a dus la o mobilizare generală a societății, preluând curând controlul străzilor. Fuga ulterioară a cuplului dictatorial a fost oprită iar în ziua de Crăciun, a avut loc cel mai răsunător proces din istoria țării. Capetele de acuzare a dictatorilor implicau numeroase genocide, dar și subminarea economiei naționale.
La ora 14:50, pe 25 decembrie 1989, Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați în curtea garnizoanei din Târgoviște.

Foto: Digi24.ro & Mariustucă.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot