Cum arată dorada sălbatică? Unde trăiește dorada?
Dorada este considerată, pe bună dreptate, unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Dorada trăiește, în libertate, în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic, în unele coaste din partea de nord. Peștele este foarte apreciat pentru carnea sa albă, fără grăsime și cu puține oase. Acesta mai este numit „Sparus aurata” și face parte din familia Sparidae, ordinul Perciformes. Aceasta familie are nu mai puțin de 155 de specii.
Unde se simte cel mai bine dorada?
Acest pește se simte cel mai bine în apropierea țărmului, la o adâncime care poate varia de la 5 metri până la 150 de metri. Dorada preferă singurătatea și solurile nisipoase, însă poate fi întâlnită și lângă recife sau stânci. Acești pești sunt activi, în special, ziua, însă când se pescuiește în zonă devin plimbăreți chiar și în timpul nopții.
Dorada poate atinge ca lungime 35 de centimetri, însă într-un mediu sănătos, aceasta poate ajunge și până la 70 de centimetri. Greutatea variază, așa cum este normal în funcție de vârstă, de la 500 de grame la câteva kilograme bune. Au fost și cazuri record, cu o greutate de până la 17,2 kilograme. Dorada se hrănește cu crustacee, moluște, pești mai mici și plante.
Dorada este hermafrodită
Acest pește nu are indivizi pur masculini sau pur feminini. El este întotdeauna hermafrodit. Această particularitate constă în faptul că până la atingerea vârstei de 2 ani și a unei lungimii de 20 – 30 cm sunt masculi, iar după aceea devin femele.
În funcție de regiune, acest pește are diferite denumiri, astfel:
- Spaniolii și nemții îi spun dorada
- Francezii îl numesc daurade
- Portughezii și italienii îi spun orata
- Grecii, bulgarii și turcii au alt nume – tsipura
- Englezii îi spun sea beam
- Koreeni au numit peștele Ch’amdom
- Egyptenii îi spun denees, etc.
Din păcate, populația de doradă a scăzut în sălbăticie, astfel că a ajuns să fie crescută pe scară largă în acvacultură. Cu toate acestea, calitatea acestor pești nu se poate compara cu cea a celor din sălbăticie.
Dorada este un pește foarte gustos, care poate fi preparat la grătar, la cuptor, prăjit sau înăbușit. Specialiștii în gastronomie susțin că merge de minune cu un vin alb și rece.
Foto: Wikipedia.org și becaskitchen.ro