Cum arată dragonul de mare care ar fi trăit odată cu dinozaurii?

11.01.2022
Cum arată dragonul de mare care ar fi trăit odată cu dinozaurii?

În Marea Britanie, pe fundul unui lac de acumulare, a fost descoperită fosila unei creaturi ciudate, care ar fi trăit pe Pământ acum 180 de milioane de ani. Monstrul marin avea o lungime de 10 m și este o reptilă preistorică, numită ihtiozaur sau șopârla-pește.

Potrivit cercetătorilor, ihtiozaurii au fost primele reptile, din lume, care s-au adaptat la mediul acvatic. După studierea fosilei, s-a descoperit că aceste creaturi și-ar fi făcut apariția pentru prima dată acum 250 de milioane de ani, iar acum 90 de milioane de ani ar fi dispărut.

Cu un schelet care măsoară circa 10 metri lungime și un craniu de aproximativ o tonă, ihtiozaurul găsit este cea mai mare și mai completă fosilă de acest gen descoperită vreodată în Marea Britanie, scrie The Guardian.

Ihtiozaurii, numiți și dragoni de mare

Primele creaturi descoperite din această specie de reptile acvatice au fost denumite dragoni de mare, fiindcă aveau tendința de a avea dinți și ochi foarte mari. Paleontologul Mary Anning este cel care a văzut primele schelete la începutul secolului al XIX-lea.

În ciuda numeroaselor fosile de ihtiozauri găsite în Marea Britanie, este remarcabil că este cel mai mare schelet găsit vreodată în Regatul Unit. Este o descoperire cu adevărat fără precedent și una dintre cele mai mari descoperiri din istoria paleontologică britanică, a declarat paleontologul Dean Lomax potrivit The Guardian.

Lungimea acestor reptile acvatice ar fi variat de la 1 m până la 25 de m și se aseamănă foarte mult cu un delfin. Fosila din Marea Britanie a fost descoperită de Joe Davis de la „Leicestershire and Rutland Wildlife Trust”, în februarie 2021, în timpul drenării de rutină a unei insule din rezervorul de apă Rutland.

Mark Evans de la „British Antarctic Survey”, care a studiat fosilele de reptile de mai bine de 20 de ani, a spus că este cel mai mare ihtiozaur descoperit în regiune. Două exemplare de fosile de ihtiozauri au mai fost găsite în anii 1970, în această zonă, însă mult mai mici.

Foto: The Guardian

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot