Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români. Ani de-a rândul, după ce Nicolae Ceaușescu a ajuns la conducerea țării, Elena Ceaușescua a fost cea mai puternică femeie din România. Existau chiar voci care afirmau că deciziile importante cu privire la viitorul statului român le lua Elena și nu Nicolae.
Deși erau ocupați, cei doi dictatori, alocau suficient timp și pentru relaxare. Aceștia mergeau an de an la Marea Neagră, în stațiunea Neptun, acolo unde aveau o vilă de protocol.
Cei doi dictatori aveau la dispoziție o plajă privată care era pazită în permamență de oamenii de la Securitate. În jur de 100 de persoane îngrijeau vila de la Neptun pentru ca sejurul celor doi să fie memorabil. Printre cei 100 de angajați se numărau ospătari, bucătari, grădinari, oameni care se ocupau de afânarea nisipului, dar și de curățarea plajei și apei Marii Negre. În depărtare erau și scafandri care aveau grijă ca să asigure în larg perimetrul, Vila din Neptun fiind păzită mai ceva ca un obiectiv militar.
Vila de la Neptun a fost și locul unde dictatorul a elaborat celebrele „Teze din iulie 1971 de la Neptun”, un discurs pe care dictatorul român Nicolae Ceaușescu l-a adresat în fața Comitetului Executiv al Partidului Comunist Român și care a marcat începerea unei „mini Revoluții Culturale” în România Comunistă.
În presa vremii, controlată de Partidul Comunist, apăreau imagini cu cei doi dictatori bucurându-se de apa Mării Negre. Ziariștii aveau grijă ca fotografiile cu Elena și Nicolae Ceaușescu să-i avantajeze pe protagoniști. Au rămas în arhivă mai multe imagini cu cuplul prezidențial. Unele dintre ele au cu Elena Ceauşescu, în costum de baie, pe plajă, au fost scoase la vânzare în cadrul unor licitații în urmă cu câțiva ani.
În imagini se poate vedea cum Elena Ceaușescu are un costum în două piese, format din sutien şi chiloţi. Partea de jos a costumului este una de mari dimensiuni, comparativ cu modelele din prezent, acoperindu-i în totalitate jumătatea inferioară a abdomenului, inclusiv buricul.
Într-o altă poză se poate vedea cu Nicolae și Elena Ceaușescu se scaldă în Marea Neagră, bucurându-se ca doi copii de apa mării. De această dată, soția dictatorului are părul prins.
Elena Ceaușescu s-a născut, pe 7 ianuarie 1916, într-o familie modestă din comuna Petrești, județul Dâmbovița. La fel ca și soțul ei Nicolae, copilăria și adolescența Elenei au fost pline de lipsuri materiale, viața în acea perioadă fiind dificilă.
Elena Ceaușescu a avut la naștere numele de Lenuța Petrescu. După căsătoria cu Nicolae Ceaușescu, aceasta și-a schimbat numele în Elena, iar anul nașterii nu a mai fost 1916, fiind modificat în 1919. Nu se știe motivul pentru care tovarășa a ales să facă aceste schimbări.
Elena Ceaușescu a rămas repetentă în clasa a IV-a, acesta fiind de altfel și ultimul prag școlar absolvit de ea. Neavând nicio posibilitate de a se face remarcată, tovarăşa şi-a scris autobiografia şi a înmânat-o Partidului Comunist, sperând să avanseze pe scară ierarhică la fel ca ceilalți lideri ai vremii. Autobiografia scrisă de Elena Ceaușescu a fost plină de greșeli, iar faptul că avea doar patru clase se vedea cu ochiul liber.
Cu toate acestea, Elena Ceaușescu a devenit Prima Doamnă a României, conducând alături de soțul ei destinele a milioane de oameni cu o mână de fier. Odată ajunsă la putere, aceasta și-a luat fraudulos titlul de doctor în chimie. Ea a primit numeroase premii naționale și internaționale pentru lucrări care nu i-au aparținut, iar în anul 1974 a fost aleasă membru al Academiei Române.
Foto: ceausescunicolae.wordpress.com