Cum arată iarna Delta Dunării? Ce poți face iarna în Deltă?

de: Sorin Florea
30 11. 2020
Delta Dunarii
Cum arata iarna Delta Dunarii

Delta Dunării are o suprafață de 3.446 de km pătrați, iar cea mai mare parte se află în Dobrogea, România, și parțial în Ucraina. Aceasta este a doua cea mai mare Deltă din lume, fiind depășită doar de Delta Gangelui. Din anul 1991, Delta Dunării a intrat în patrimoniul UNESCO, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).

Ce activități poți face iarna în Delta Dunării?

Delta Dunării reprezintă un obiectiv turistic pentru toată lumea. Regiunea este frecventată, în special, primăvara, vara și toamna, însă puțin știu că iarna este la fel de spectaculoasă. Odată cu venirea sezonului rece, zona capătă o altă dimensiune, iar spectacolul naturii este definit de puritatea ei.

Cei mai mulți turiști aleg ca iarna să meargă la munte, însă cei care vin în Delta Dunării nu au de ce să regrete. Trebuie știut că, în Deltă, poți face anumite activități indiferent de anotimp, printre care: pescuitul, vânătoare, excursii cu barca, etnografie, descoperirea de situri arheologice, vizitarea mănăstirilor și bisericilor, cunoașterea localnicilor, birdwatching, etc.

Pe lângă toate aceste activități, iarna turiștii mai pot experimenta și pescuitul de biban și știucă la copcă, plimbare cu sania trasă de câini, echitație, patinaj pe lacuri și canale înghețate etc. Cu alte cuvinte, se poate afirma, fără echivoc, că în Delta Dunării sezonul turistic se întinde pe tot anul.

Nu multă lume știe, însă iarna pot fi văzute aproximativ 100 de specii de păsări, care pe timp de vară nu se găsesc în regiune. Zona rece și înghețată își dezvăluie misterele din ceață, pas cu pas, și pot fi văzute lebăda de iarnă, rațe, gâște, răpitoare, gârliță mare și mică, gâsca cu gât roșu, care stă în Deltă din noiembrie până în martie, pelicani și cormorani, dar și animale precum vidre, șacali, căprioare, mistreți și multe altele.

Curiozități despre Delta Dunării:

  • În Delta Dunării se găsește cea mai întinsă zonă compactă de stuf din lume, având o suprafață de 1.750 de kilometri pătrați;
  • Peste 50% din speciile de păsări din Europa se regăsesc în Delta Dunării;
  • În apele Dunării și ale Deltei întâlnim morunul, cel mai mare peşte de apă dulce din lume.

Foto: descoperadeltadunarii.ro, greenvillage.ro, romtur.ro